Dara iz Jasenovca: Plakala zbog težine scena sa bratom

20.02.2021. 22:47
4
IZVOR: blic.rs

Ulogu Dare Ilić u filmu "Dara iz Jasenovca" maestralno je odigrala djevojčica Biljana Čekić, koja ima 13 godina. Prvi put sebe na televiziji gledala je večeras iz svog doma u malom mjestu Srefliju u Kozarskoj Dubici, a nekoliko sati prije svjetske premijere na RTS, ekipa Blica razgovarala je sa Biljanom.

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svjetskog rata, u periodu poslije hrvatsko- njemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata.

O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga djeca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smještana po porodicama, ali je veliki broj djece ubijen ili preminuo od posljedica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog djeteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina djece Jasenovca.

Pored Anje Stanić Ilić, u filmu igraju i Vuk Kostić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Film "Dara iz Jasenovca" režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Građanin 22.02.2021. 10:39
    Hvala reditelju Antonijeviću što je okupio ekipu i napravio sjajno ostvarenje, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Hvala što je nasuprot priči o stradanju stavio najveće ljudske vrline: ljubav, saosjećanje, žrtvovanje, vjeru i nadu u spasenje...sve na šta smo skoro zaboravili. Zlobne kritike oduvali su prvi kadrovi!
  • Generic placeholder image
    gago 22.02.2021. 06:43
    Nastaviti snimati filmove o našim stradanjima u prošlom vijeku,npr Srebrenica 1915. i 1942.g. pa Stari Brod, Drakulić,Glina,Garevice kod Bihaća ... Da pokolenja zapamte!
  • Generic placeholder image
    Draga 21.02.2021. 09:20
    Napokon nakon 76 godina da je pravda zadovoljena.Sada svi mogu vidjeti okrutnost hrvatske mrznje prema srpskom narodu. Veliko hvala svima koji su imali ideju da se snimi film i veliko hvala onima koji su to omogucili finansijski.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 21.02.2021. 08:58
    Tek nakon 70 godina da javnost vidi samo djelic strahota i zločina nad srbima.Ovakvih filmova se može snimiti na desetine u pomen za sva mjesta zločina.Srbima se nameće krivica što su se devedesetih uspeli koliko toliko odbraniti i sprijeciti isti scenario.
Povezane vijesti
Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina
Preminula baka Draga - jasenovačka logorašica Preminula baka Draga - jasenovačka logorašica
Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    1h 58m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    19h 41m
    0
  • Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
    20h 56m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    13h 58m
    5
  • Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
    21h 32m
    0