Датула, слатка супернамирница

20.04.2021. 14:34
0
ИЗВОР: Nezavisne

Датула, мекано и слатко воће, статус супернамирнице која носи бројне здравствене бенефите добила је захваљујући својим благодетима - даје дуготрајну енергију, а богата је витаминима и минералима.

Датуле садрже натријум и калијум, који помажу у одржавању здравог нервног система и смањују ризик од кардиоваскуларних болести. Такође, богат су извор бакра, магнезијума, селена и мангана, а сви су они важни за очување здравља костију и спречавање остеопорозе. Висок садржај калијума чини је идеалном намирницом у помоћи снижавања крвног притиска, а ово су само неки од разлога зашто да вашем јеловнику додате мало природне слаткоће.

Повећава енергију

Датула би требало да постане ваш најбољи пријатељ јер је доказано да уношењем три до четири датуле дневно можете повећати ниво енергије. Природни шећери у датулама, попут сахарозе, фруктозе и глукозе, су заслужни за додатни извор снаге.

Храни кожу

Прије наношења хидратантних крема и других препарата, важно је нахранити кожу изнутра. Датула је намирница која кожи враћа сјај и еластичност, али и помаже уклонити знакове старења и смирити акне. Како бисте уистину кроз свој јеловник уживали у предностима које ће добити и ваша кожа, покушајте датуле конзумирати што чешће.

Важна је за здравље косе

Храна утиче и на здравље косе. Ако сте нестрпљиви у ишчекивању дуго жељене дужине или имате проблеме са сувом косом, датуле подстичу циркулацију крви у власишту, а самим тим и раст косе. Све што треба је да будете упорни у укључивању у своје прехрамбене навике.

Савјети плус

* Датуле обогатите орасима, бадемима, индијским орасима, тахином, кикирики путером за угодан међуоброк или прелијте чоколадом за слатки залогај.

* Можете помијешати нарезане датуле са житарицама за доручак.

* Датуле можете нарезати и послужити уз јогурт од ванилије.

* Сируп од датула је природни заслађивач који можете додати у готово све омиљене комбинације, а може бити изврстан прелив за палачинке.

Слатки сируп

Састојци

6 датула без кошпице

1 шоља топле воде

пола кашичице цимета или лимунове корице

по жељи можете додати прстохват соли или какао

Припрема

Датуле ставите у здјелу и прелијте их врућом водом. Оставите да се натапају тридесет минута док не постану мекане и кашасте. Затим проциједите датуле, а воду сачувајте за касније. У блендер додајте датуле, цимет или лимунову корицу, а можете додати и мало соли или какао праха. Мијешајте полако додајући воду у којој сте их намочили. Наставите додавати воду док не постигнете жељену конзистенцију (око пола шоље воде). Смјесу пребаците у теглицу и држите у фружидеру.

Пудинг

Састојци

100 г датула

2 банане

15 г какао праха

30 г чија сјеменки

мало цимета

200 мл млијека

1 ванилин шећер

Припрема

Све састојке ставите у блендер и миксајте док не добијете компактну смјесу. Затим пудинг истресите у здјелице, украсите свјежим датулама, орасима или циметом.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна царска пита Посна царска пита
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Направите посну посластицу са урмама и орасима Направите посну посластицу са урмама и орасима
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 14m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 49m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 57m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 48m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 15m
    0