Датуле чувају нервни систем и снижавају крвни притисак

31.01.2023. 18:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Датула, мекано и слатко воће, статус супернамирнице која носи бројне здравствене бенефите добила је захваљујући својим благодетима - даје дуготрајну енергију, а богата је витаминима и минералима.

Датуле садрже натријум и калијум који помажу у одржавању здравог нервног система и смањују ризик од кардиоваскуларних болести. Такође, богат су извор бакра, магнезијума, селена и мангана, а сви су они важни за очување здравља костију и спречавање остеопорозе. Висок садржај калијума чини их идеалном намирницом у помоћи снижавања крвног притиска, а ово су само неки од разлога зашто да вашем јеловнику додате мало природне слаткоће.

Повећавају енергију

Датуле би требало да постану ваш најбољи пријатељ јер је доказано да уношењем три до четири датуле дневно можете повећати ниво енергије. Природни шећери у датулама попут сахарозе, фруктозе и глукозе су заслужни за додатни извор снаге.

Хране кожу

Прије наношења хидратантних крема и других препарата, важно је нахранити кожу изнутра. Датуле су намирница која кожи враћа сјај и еластичност, али и помажу уклонити знакове старења и смирити акне. Како бисте заиста кроз свој јеловник уживали у предностима које ће добити и ваша кожа, покушајте датуле конзумирати што чешће.

Важне за здравље косе

Храна утиче и на здравље косе. Ако сте нестрпљиви у ишчекивању дуго жељене дужине или имате проблеме са сувом косом, датуле подстичу циркулацију крви у власишту, а самим тим и раст косе. Све што треба је да будете упорни у укључивању истих у своје прехрамбене навике.

Савјети плус

- Датуле обогатите орасима, бадемима, индијским орасима, тахином, кикирики путером за угодан међуоброк или прелијте чоколадом за слатки залогај.

- Можете помијешати нарезане датуле са житарицама за доручак.

- Датуле можете нарезати и послужити уз јогурт од ванилије.

- Сируп од датула је природни заслађивач који можете додати у готово све омиљене комбинације, а може бити изврстан прелив за палачинке.

Коментари 0
Повезане вијести
Посни уштипци од само три састојка Посни уштипци од само три састојка
Посна царска пита Посна царска пита
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 36m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    12h 51m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 42m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 9m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 1m
    0