Српски цвијет изузетне љепоте ставите на ревер и будите поносни

11.11.2023. 09:24
0
ИЗВОР: Курир/nationalgeographic.rs

Дан побједе у Првом свјетском рату обиљежава се 11. новембра у знак сјећања на побједу и велико страдање српске војске у Великом рату.

Једанаестог новембра 1918. године Њемачка је капитулирала пред захтјевима савезничких држава, а Велики рат је након четири дуге године и неколико милиона погинулих коначно био завршен.

У 11.00 часова, 11. 11. 1918. године - једанестог часа, једанестог дана, једанестог мјесеца - примирје је ступило на снагу. Супротстављене армије на Западном фронту почеле су повлачење са својих позиција.

У знак поштовања и сјећања на српске јунаке, војнике који су у Првом свјетском рату дали животе за слободу и Србију, људи на ревер данас треба да окаче симбол овог празника - цвијет по имену Наталијина рамонда.

Слика

Ramonda serbica је српска љепотица

Наталијина рамонда (Ramonda nathalie) необичан је цвијет изузетне љепоте, а његова симболика важна је за Србе из неколико разлога. Овај цвијет познат је и као цвијет феникс јер и кад увене и потпуно се осуши може да оживи ако се мало залије.

Стога живот овог необичног цвијета има изузетну симболику за Велики рат и српску војску - војску која је дословно васкрсла и иако измучена показала своју моћ и храброст.

Рамонду је први класификовао чувени природњак Јосиф Панчић 1874. године. Дао јој је име српска рамонда (Ramonda serbica). Биљка је прво уочио на Ртњу, а потом и у околини Ниша. Наш народ их зове и колачићи, а неодољиво подсјећају на љубичице. Јаке су и издржљиве, преживјеле су и ледено доба и опстале до дан-данас - расте на истоку Србије и на Кајмакчалану у Грчкој, чији је највиши врх Свети Илија, на ком је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе уочи пробој Солунског фронта у Великом рату.

Цвијет назван по српској краљици Наталији

Ова биљка, надалеко позната по својој љепоти, добила је име по српској краљици Наталији. Ријеч је о супрузи краља Милана Обреновића. Пошто је краљ волио да борави у Нишу, тадашњој другој престоници Србије, с краљем и краљицом увијек је путовао и др Сава Петровић, дворски љекар.

Он је био образован човјек, волио је ботанику и дуге шетње. Једном приликом, шетајући околином Ниша, уочио је још једну врсту ове биљке и дао јој име Ramonda nissana- нишка рамонда, али јој то име није било суђено.

Очаран краљичином љепотом, дворски љекар промијенио је цвијету име у Наталијина рамонда - Ramonda nathaliae. Биљку је тако открио доктор Сава Петровић 1884. године, али је у ботанику и литературу први увео Јосиф Панчић. Ова ријетка биљка расте само у Србији, Македонији и Грчкој. Данас је ријетка и угрожена врста, а у Србији и строго заштићена.

Народ је зове и васкршњим цвијетом јер и кад је осушена оживи, а цвјета баш за Васкрс. У Европи, осим рамонди, свега двије врсте имају ову способност анабиозе.

Британци у част побједе у Великом рату на реверу носе црвену булку.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање: Индијци су стајали раме уз раме са српским војницима на Солунском фронту Сјећање: Индијци су стајали раме уз раме са српским војницима на Солунском фронту
Мајмун Џеки ратни херој јужноафричког пјешадијског пука Мајмун Џеки ратни херој јужноафричког пјешадијског пука
Српски цвијет изузетне љепоте данас ставите на ревер и будите поносни Српски цвијет изузетне љепоте данас ставите на ревер и будите поносни
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 9m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 5m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 9m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 2m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 59m
    0