Десет моћних воћки за јачање имунитета

28.07.2020. 21:59
0
ИЗВОР: Глас Српске

Јачање имунитета један је од најбитнијих фактора када завлада нека епидемија у свијету. Вјероватно се питате и које су то намирнице које ће вам помоћи да поправите и ојачате имунитет.

Имунолошки систем врши основну функцију одбране човјековог тијела од потенцијалних нападача који узрокују разне болести. Будући да је љетно вријеме и на пијацама и у маркетима има разног воћа и поврћа, доносимо вам списак моћних воћки које ће вам помоћи да ојачате свој имунитет.

Наранџе имају обиље храњивих састојака, поготово витамина Ц који треба узимати током цијеле године, а не само када сте прехлађени. Овај храњиви састојак повећава број бијелих крвних зрнаца и одржава ваш имунолошки систем. Осим тога, доступне су током цијеле године.

Папаја ојачава имунолошки систем и има протуупални учинак на ваше тијело захваљујући ензиму папаину.

Грожђе је богато витаминима А, Б и Ц, а осим тога садржи и велику количину минерала и храњивих твари попут фолне киселине, ензима, протеина, калција, магнезија, калија, мангана и фосфора.

Манго је добар извор витамина А. Осим тога пун је бета-каротена који је снажан антиоксидант који штити оранизам од упала. Не садржи масти, холестерол и има врло мало калорија.

Конзумација јабука вам помаже да се ријешите токсина, тешких минерала и холестерола. Јабуке су доступне током цијеле године. У јабуци има и до 40 мг витамина Ц, потом витамина А, Е, Б1, Б2, Б6 и бета-каротена. Она садржи и минерале калиј (од 100 до 180 мг) те калциј, фосфор, магнезиј и жељезо. Садржи кверцетин, камферол, мирицетин, катехине, антоцијанине и још више од 20 антиоксиданата.

Лубеница је изузетно популарна љети. Помаже нашем тијелу да остане хидрирано, а садржи пуно храњивих састојака који помажу тијелу да се учинковито бори с инфекцијама. Лубеница је изврстан извор витамина Ц, витамина А, калија и магнезија те садржи пуно воде.

Нар се некада сматрао супер воћем. Добар је за рад срца и цијелог тијела. Снижава крвни притисак и дјелује као појачивач енергије.

Личи је богат витамином Ц и садржи аскорбинску киселину. Има мало калорија, а богат је влакнима па је због тога одличан за све оне који желе смршавјети. Садржи витамине Б комплекса, минерале и бета-каротен.

Лимун је богат антиоксидансима. Изврстан је извор витамина Ц, а садржи и фолат, калциј, калиј и богат је влакнима.

Осим воћки, да бисте ојачали имунолошки систем морате уносити и довољно воде, спавати минимално осам сати дневно и бити физички активни.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 1m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 53m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 44m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 36m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 29m
    0