Десет намирница које могу изазвати халуцинације

25.10.2020. 17:38
0

У случају претјераног конзумирања неке од ових десет намирница, може да дође и до халуцинација и неких компликација. Због тога, уживајте умјерено.

1. Једна америчка студија је показала да испијање седам шољица црне кафе дневно може да изазове халуцинације. Након те количине, испитаницима су се причињавали звукови, а неки су осјетили и оно што су назвали "присуство духова".

2. Чоколада садржи анандамиде, који у великим количинама у тијелу производе ефекат врло сличан пушењу марихуане. Особа која има отприлике 60 килограма требало би одједном да поједе око 11 килограма чоколаде, како би се ови ефекти испољили.

3. Конзумација незрелог дуда такође може да изазове халуцинације, али и пробавне сметње.

4. Једна британска студија открила је да конзумација 20 грама сира Стилтон прије спавања изазива бизарне снове.

5. Феферони изазивају осјећај пецкања у устима и грлу, а капсаицин из те биљке подстиче тјело на појачану производњу ендорфина, због ког можете да се осјетите веома расположено, а можда и помало "дрогирано".

6. Неке врсте гљива садрже халуциногена средства попут псилоцина и псилоцибина, која појачавају емоције и перцепцију околине.

7. Мак је намирница са јаким наркотичким својствима јер садржи високе проценте алкалоида морфијума. Сјетите се тога када пожелите посегнути за другом, трећом или четвртом кришком маковњаче.

8. Врста деверике (сарпа салпа) може да изазове вишедневне халуцинације. У старом Риму, наводно, ова риба се јела управо због својих наркотичких својстава.

9. Ерготизам је тровање брашном од пшенице која је заражена ерготамином. Тровање се манифестује халуцинацијама, грчевима, али и одумирањем осјећања у прстима.

10. Мушкатни орашчић садржи материју миристицин са јаким наркотичким дјеловањем, због чега би конзумација већих количина тог зачина могла да доведе до мучнине, главобоље и јаких халуцинација.

Коментари 0
Повезане вијести
Хрскави трокутићи са кромпиром
Пуњене пилеће пљескавице
Уштипци са шпинатом
Најчитаније
 • Пронађена лица која су оштетила путнички аутомобил у Сокоцу
  26.11.2020
  0
 • Мигрант напао дјевојку у сарајевском насељу Добриња
  25.11.2020
  2
 • Из шуме можете понијети само килограм гљива или биља
  20h 54m
  3
 • Физички напао суграђанку, те јој оштетио аутомобил
  26.11.2020
  0
 • Како се у Болници "Србија" боре са пошасти 21. вијека? (ВИДЕО)
  26.11.2020
  1