Дијалектика и просвјетитељство

14.02.2021. 10:31
0
ИЗВОР: Катера

Будући да је на данашњи дан, поред свих остали разлога за празновање, рођендан Макса Хоркхајмера, сјетих се да сам некад писао семинарски на тему књиге коју су он и Теодор Адорно својевремено написали под називом „Дијалектика просвјетитељства“...

Задњи дио тог рада сам ископирао у даљем тексту и додао задњу реченицу како би из негативног потеза оставио нову синтезу која се изнова може негирати, испитивати и у најбољем случају подстаћи читаоца на размишљање или бар уживање.

Добро је просвјетитељу када се успостави провјерљива и тачна еквиваленција, када се експеримент заврши и резултат дефинише, а доброта сама по себи не може да постоји, заборавља се овде водећа мисао Кантовог утемељивања метафизике морала- да ниједна појединачна ствар није добра сем добре воље или добра по себи ако тако нешто постоји, с тим у вези и Русо каже да изузев здравља, снаге и добре воље све су остале ствари дискутабилне.

Свака част нашим просвјећеним патронима што су нам обезбједили слободу изражавања, ту Кјеркегор пуца од смијеха и ево зашто- Људи захтјевају слободу говора као компензацију за слободу мишљења коју ријетко користе

То и јесте цијена коју плаћамо за ту слободу, можеш да причаш шта год желиш све док не излазиш из ових унапријед нацртаних граница о чему се може расправљати, многи би просвјећени људи одустали од разговора на било коју тему чији се фокални објект не налази сасвим доступан чулима у природи- с правом се може примјетити нихилизам у том ставу, неки презир и немир у души која не може изаћи из себе да се сагледа.

Послије француске револуције није дошло неко златно доба, не неки нови Перикле или Аугуст Октавијан- већ Наполеон, а њемачком просвјећеношћу се окитио Хитлер- велики заповједници и стратези али и злотвори и јако поносни људи, али историја се не зауставља ни пред њима- ко је данас суверен на земљи?

Никада више појединац, краљеве смо свргли, предсједници су замјењиви, народ је руља а систем је савршен и треба остати исти- сад је новац суверен, новац је моћ а новац је и идеја- и ето, обестваривањем Платоновог царства идеја остварише идеју система новца и конзументског друштва- а Хегелова дијалектика која претпоставља да теза прелази у антитезу је превише спекулативна- како незрела спекулација...

Просвјетитељство је један вид побуне ума против унапријед одређених граница друштвених уређења и манифестује се из епохе у епоху кроз историју као најискренија чежња за идеалним добром, идејом која обједињује истину, љубав и правду али се не зауставља нити посустаје, не зазире од изазова и било каквог вида критике, остављајући будућим генерацијама утемељење за наду у боље сутра.

Аутор: Марко Суботић

Коментари 0
Повезане вијести
Почео 17. сабор српског изворног народног стваралаштва у Источној Илиџи (ФОТО) Почео 17. сабор српског изворног народног стваралаштва у Источној Илиџи (ФОТО)
Ни Давидова ни царска ни спахијска (1902-2022) Ни Давидова ни царска ни спахијска (1902-2022)
Јапански навијачи открили зашто остају чистити стадионе након утакмица Јапански навијачи открили зашто остају чистити стадионе након утакмица
Најчитаније
 • Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева
  17h 6m
  11
 • “Тражим мужа”: Љепотица из Бањалуке "запалила" друштвене мреже (ФОТО)
  18h 27m
  4
 • Вечерас откривање и освештење споменика породици у Источном Новом Сарајеву
  17h 55m
  0
 • У Источном Новом Сарајеву откривен споменик породици - симбол егзодуса сарајевских Срба (ФОТО)
  5h 59m
  5
 • Земљотрес у БиХ
  10h 3m
  0