Директне стране инвестиције премашиле милијарду КМ

03.10.2023. 20:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Према подацима Централне банке БиХ, у првих шест мјесеци ове године у Босни и Херцеговини је регистровано 1.041.700.000 КМ иностраних улагања, објављено је из Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА).

Како су истакли, овај износ представља повећање од 30,4% у односу на исти период 2022. године, када је забиљежено 798.500.000 милиона КМ.

- Наведени подаци потврђују тренд раста иностраних улагања у првом полугодишту ове године, али остаје да се види каква ће бити динамика у том подручју до краја године - рекли су из Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ.

Додали су да су у првих шест мјесеци ове године земље са највећим уписаним износом капитала у БиХ Русија, Низоземска, Велика Британија и Хрватска.

- Турска и Њемачка су такође имале значајна повећања капитала - навели су из ФИПА.

Подсјећамо, како су "Независне" раније писале, директне стране инвестиције у прва три мјесеца ове године износиле су 426,6 милиона КМ.

- То представља повећање инвестиција од 80 одсто у односу на исти период прошле године. У првом кварталу прошле године регистровано је 237,6 милиона КМ директних страних инвестиција - казали су тада из ФИПА.

Иначе, током цијеле прошле године директне стране инвестиције су износиле 1,2 милијарде КМ и веће су биле за 16,3 одсто у односу на 2021. годину.

Економиста Жељко Шаин рекао је за "Независне новине" да директне стране инвестиције у БиХ, поред квантитативног цифарског дијела, имају и квалитативни значај.

- Оне осцилирају зависно од тога каква је политичка ситуација у БиХ, каква је правна сигурност, и то не само у БиХ него и у свијету. Знамо да су сви финансијски, политички и економски токови у Европи и свијету нестабилни, те онда инвеститори настоје да уложе новац тамо гдје сматрају да им је боља оплодња, односно гдје им је сигурнији поврат уложених средстава - објашњава Шаин.

Додаје да повећање ДСИ од 30 одсто у односу на исти период прошле године не значи да смо ми посебно добри унутар БиХ, него што је тешка ситуација у окружењу и у свијету.

- Без обзира на све, мање је ризично улагати у БиХ. Ово нама не може бити доказ да смо јако добри, него једноставно да има и горих од нас у свијету, те је боље уложити негдје гдје је сигурније. Такођер, овоме је допринијело и то што је Босни и Херцеговини подигнут међународни кредитни рејтинг, те се аутоматски више вјерује улагањима у БиХ - нагласио је Шаин.

Синиша Пепић, доктор економске дипломатије, сматра да ако узмемо у обзир структуру ДСИ по земљама, БиХ је препозната као држава кроз коју је могуће пословати са Руском Федерацијом.

- Повећање инвестиција се може довести у директну везу са чињеницом да БиХ није увела санкције Руској Федерацији, те бројем новооснованих компанија с руским капиталом. Оне могу у некој мјери утицати на економски раст, али је за БиХ далеко важнији економски развој, којег нема без домаћих инвеститора, а када су у питању страни инвеститори, економског развоја нема без трансфера технологије, који у овом случају одсуствује - истакао је Пепић.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    6h 30m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    9h 16m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    8h 49m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    11h 56m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    23h 45m
    0