Директор СЗО: Богате земље да не гомилају вакцине

29.01.2021. 21:29
0
ИЗВОР: Tanjug

Богате земље морају да избјегну грешке које су раније чиниле гомилајући залихе лијекова и вакцина, упозорио је Тедрос Гебрејесус.

Директор Свјетске здравствене организације је осудио борбу богатих земаља да обезбиједе огромне количине разних вакцина против корона вируса, док сиромашне нације још нису добиле ни прве дозе.

Тедрос је истакао да је пандемије разоткрила и искористила неједнакости у свијету и упозорио да сада постоји “реална опасност” да вакцине, као средство за заустављање пандемије, могу да погоршају те неједнакости.

- Вакцинални национализам може да послужи краткорочним политичким циљевима, али ће то на крају бити кратковидо и самопобјеђујуће - рекао је Тедрос, преноси Гардијан.

Он је рекао да је циљ да постројење програма KOVAKS, које води СЗО, у наредних неколико недјеља почне испорука првих доза, а да је циљ да у првих 100 дана ове године почне вакцинација медицинских радника и старије популације у свим земљама.

Он је позвао свијет да не понови грешке из кризе са HIV инфекцијом, када су богате земље набавиле лијекове деценијама пре него што су они постал доступни у сиромашнијим државама.

Подсјетио је и да су 2009. године за вријеме пандемије вируса грипа H1N1 вакцине стигле до сиромашних земаља тек након што је пандемија завршена.

Коментари 0
Повезане вијести
Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 15m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 1m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    9h 34m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    12h 41m
    1
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    23h 39m
    1