Direktor SZO: Bogate zemlje da ne gomilaju vakcine

29.01.2021. 21:29
0
IZVOR: Tanjug

Bogate zemlje moraju da izbjegnu greške koje su ranije činile gomilajući zalihe lijekova i vakcina, upozorio je Tedros Gebrejesus.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije je osudio borbu bogatih zemalja da obezbijede ogromne količine raznih vakcina protiv korona virusa, dok siromašne nacije još nisu dobile ni prve doze.

Tedros je istakao da je pandemije razotkrila i iskoristila nejednakosti u svijetu i upozorio da sada postoji “realna opasnost” da vakcine, kao sredstvo za zaustavljanje pandemije, mogu da pogoršaju te nejednakosti.

- Vakcinalni nacionalizam može da posluži kratkoročnim političkim ciljevima, ali će to na kraju biti kratkovido i samopobjeđujuće - rekao je Tedros, prenosi Gardijan.

On je rekao da je cilj da postrojenje programa KOVAKS, koje vodi SZO, u narednih nekoliko nedjelja počne isporuka prvih doza, a da je cilj da u prvih 100 dana ove godine počne vakcinacija medicinskih radnika i starije populacije u svim zemljama.

On je pozvao svijet da ne ponovi greške iz krize sa HIV infekcijom, kada su bogate zemlje nabavile lijekove decenijama pre nego što su oni postal dostupni u siromašnijim državama.

Podsjetio je i da su 2009. godine za vrijeme pandemije virusa gripa H1N1 vakcine stigle do siromašnih zemalja tek nakon što je pandemija završena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Svjetska zdravstvena organizacija traži povećanje poreza na alkohol Svjetska zdravstvena organizacija traži povećanje poreza na alkohol
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    20h 7m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    5h 40m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    20h 17m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    5h 46m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    5h 44m
    0