Ђајић: Поштовати мјере заштите - лична хигијена, дистанца и маске

04.07.2020. 15:11
0
ИЗВОР: Srna

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић апеловао је данас на грађане да поштују препоручене мјере у вези са заштитом од ширења вируса корона, нагласивши да вирус није фарса.

-Стање у Српској, БиХ, региону, али и свијету је постало алармантно, све је већи број заражених. Донијели смо мјере како пружити здравствену заштиту на највишем нивоу инфициранима од вируса корона, али и осталим пацијентима. Доказали смо да су здравствени радници једна од најодговорнијих и најпроФесионалнијих занимања у Републици Српској, а нарочито да је то изражено кад је најтеже, а ових пар мјесеци је било најтеже- рекао је Ђајић.

Он је додао да су љекари урадили све што је било до њих и да су пацијенти имали све доступно по свјетским критеријумима.

-Откако се појавио, вирус корона показао је да је веома непредвидљив и да се мало зна о њему. Здравствени радници су преморени, радили су дан-ноћ, без боловања, кориштења старих или нових годишњих одмора. Оно што здравствене раднике веома љути и разочара јесу неодговорни појединци, поједини медији и представљање да је вирус корона ништа, да се не треба придржавати мјера. Ти неодговорни праве проблем себи, својим породицама, радним колегама, а нарочито здравственим радницима- истакао је Ђајић.

Он сматра да је превише приче о томе да је вирус ослабио, а мало да је ојачао у смислу ширења и да се брже шири него што је раније.

Замјеник директора УКЦ-а Ненад Стевандић рекао је новинарима у Бањалуци да фокус мора бити стављен на личну хигијену, дистанцу, ношење маски, поштовање мјера и поштовање људи који раде даноноћно.

-Апелујем на свијест народа да ситуација не да није прошла, него је вирус много бржи и много постојанији, без обзира на податке да су нешто лакше клиничке слике. Имамо велике бројеве, а у игри великих бројева ће се повећати и смртност. Поново имамо врло озбиљну ситуацију- додао је Стевандић.

Начелник Клинике за инфективне болести УКЦ-а Републике Српске Антонија Верхаз замолила је грађане да избјегавају окупљања на великим скуповима, да носе маске и држе дистанцу, те да ће уз тај минимални напор помоћи и здравственом систему који је исцрпљен због даноноћног рада,

Специјалиста медицинске микробиологије, субспецијалиста вирусологије Вишња Мрђен поручила је да вирус није ослабио као што се прича, те да и даље има велики број позитивних пацијената.

Коментари 0
Повезане вијести
Претресене школе у Херцеговини: Шта је писало у пријетећем мејлу? Претресене школе у Херцеговини: Шта је писало у пријетећем мејлу?
Шумарски техничари постају његоватељи Шумарски техничари постају његоватељи
За викенд нестабилно уз пад температуре За викенд нестабилно уз пад температуре
Најчитаније
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    12h 6m
    0
  • Домаћи посни брускети
    12h 39m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    7h 57m
    4
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    10h 5m
    0
  • Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила
    6h 18m
    1