Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву представу (ФОТО)

14.02.2024. 09:20
0
ИЗВОР: katera.news

Двије дјечије представе у Српском драмском позоришту у Чикагу премијерно су изведене поводом Сретења – Дана државности Србије у препуном Културном центру Никола Тесла при цркви Светог Николе.

Мали заљубљеници у глуму поријеклом из различитих дијелова Србије и Републике Српске – од Бабиног Моста код Приштине, Лесковца и Ћуприје до Новог Сада и Београда, као и они из Бањалуке, Мостара, Требиња, Новог Града, представили се кроз Чудну шумусастављену од пјесмица и кратких прича. Старија група извела је дио комада Ко се ‘задњи’ смеје“, који је специјално за њих написала Силвија Оташевић из Мајамија која је рођена у Добоју.

Силвија је такође добитница прве награде Матице исељеника за дјечју књижевност, ауторка чије су двије књиге београдски ђаци прогласили за најбоље.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Управник позоришта и редитељ Игор Обрадовић скоро годину дана предано је радио с малим глумцима и припремао представе које су, како родитељи једногласно кажу, биле велики изазов за све тако да су данас поносни што нико није одустао.

- „Ко се ‘задњи’ смеје је прича о ђацима једног разреда у којем су сви, сем Марка на писменом задатку направили исте грешке. Марија, Милутин, Марта, Катја, Урош, Софија, Михаило, Марко и Миа знајући да ће им родитељи пребацивати а како је Марко опет све знао доносе одлуку да му нико од њих не дође на рођендан и не само то … Тај комад који на тренутке може да насмије и емотивно дотакне проткан је најсјајнијим чињеницама српско-америчке историје и изведен је уз моралну подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону – поручио је он.

Представа је изазвала велико задовољство код публике, јер су мали глумци уз вишемјесечни труд успјели да савладају огромни језички изазов.

- Најмлађи глумци великог ансамбла Српског драмског позоришта – Василија, Петар, двије Миле, Дуња, Неда, Вукан, Николина, Лана и Симона показали су да су им у срцу, ма колико хиљада километара далеко од Србије, живјели исте оне пјесмице на којима су генерације одрастале - рекао је Обрадовиц, захваљујући чијем ентузијазму су чикашким Лајонсом одјекивали и стихови Миш је сео у џип“, У свету постоји једно царство“, те многи други.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Отац Немања подсјетио је да дјеца кроз дружење и представе уче свој језик, идентитет, своју историју.

- У САД не инсистирају на томе и зато су наша деца мање поносна на оно сто јесу, али кроз дружење, представе и учење сазнају какав је наш народ, сазнају о Тесли, о нашим великанима и постају поносни Срби - рекао је отац Немања.

Напоменуо је да је се представа одржавала када и популарни Super Bowl, али је и поред тог великог догађаја огроман број људи дошао што, како каже, свједочи да за нас има наде.

- Битно је настојати да се деци на савремен начин, кроз примере које проживљавају сваки дан, објасне неке ствари тако им је много јасније и лакше да се снађу у окружењу у ком живе и одрастају. И зато сматрам да је ово велики подухват - рекао је отац Немања који има шесторо дјеце од којих су троје мали глумци.

Представи је присуствовала и Генерални конзул БиХ у Чикагу Татјана Телић као и представници бројних српских медија у Чикагу.

- Било је сјајно, уживали смо, био је то велики изазов за сву дјецу, а највећи плус уз пријатељство које су развијали је то што се чува српски језик - рекла је Телићева.

Позориште се налази при Цркви Светог Николе, која је захваљујући протојереју Немањи Тешићу и куповини великог црквеног имања, културним и спортским активностима намјењеним најмлађима, постала једна од најпрепознатљивијих у Чикагу.

Коментари 0
Повезане вијести
Завршени радови на уређењу школског игралишта у Трнову Завршени радови на уређењу школског игралишта у Трнову
Породица Крнић: Након близанаца, стижу тројке Породица Крнић: Након близанаца, стижу тројке
У БиХ само 44 одсто дјеце похађа вртић У БиХ само 44 одсто дјеце похађа вртић
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 37m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 36m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 12m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 33m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 16m
    9