Дјеца све чешће морају на инструкције

22.04.2021. 09:45
2
ИЗВОР: nezavisne.com

С обзиром на то да часови у основним и средњим школама у Српској трају по 20 минута, те је ученицима теже похватати ствари који морају научити, родитељи се све више одлучују да плаћају инструкције да би дјеца употпунила знање и лакше савладала градиво.

Наиме, како кажу они који нуде инструкције, најтраженије су из математике и физике, односно оних предмета које ученици треба највише да вјежбају.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС, истиче за "Независне" да ове године није редовно стање у школама, те је разумљиво да ученицима требају инструкције из неког предмета.

- Јасно је да се на часовима који трају по 20 минута не може урадити оно што се радило за 45 минута без обзира на све напоре које улажу и професори и учитељи, али и самим ученици - каже Дамјановић.

Додаје да основцима приликом учења помажу и родитељи да би достигли неопходни ниво знања.

- Инструкције су нажалост даване и прије него што је час скраћен на 20 минута и мислим да их посљедњих десетак година све више и више - каже Дамјановић.

Сања Марковић, апсолвент на Природно-математичком факултету Бањалуке, која даје инструкције из математике, каже да је тражња за инструкцијама повећана.

- То су нарочито дјеца узраста од трећег разреда па надаље, највише основна школа. Нису савладали баш најбоље градиво које су имали онлине у претходном разреду па им сад то отежава праћење даље наставе - казала је Марковићева.

Додаје да је, с обзиром на то да час траје 20 минута, ученицима јако тешко све попратити без још неког рада.

Инструктор математике из Приједора каже да је тражња за инструкцијама повећана и у овом граду, али да он ради само с основцима и то из математике и физике.

Додаје је да час код њега траје сат и по и да је цијена 15 КМ, те да је стандардна цијена часа од 10 до 15 КМ и да се сви инструктори држе тог стандарда.

Родитељи, са друге стране, истичу да је одвијање наставе у пандемији отежано те да ништа не може надокнадити интеракцију између наставника и ученика у учионици.

Према мишљењу родитеља, али и ученика, разочаравајуће је да дјеца по цјеловитије знање морају на инструкције.

- Моје дијете узима инструкције из математике. Учитељица иде брже с градивом него што дјеца уопште усвоје претходно. Сама се замислим често над задатком па сам приморана потражити помоћ 'учитељице инструкторице' - рекла је Лидија Удовчић, мајка ученице трећег разреда основне школе у Бањалуци.

Дуња Вујатовић, матуранткиња Електротехничке школе "Никола Тесла" из Бањалуке, истиче да ученици из њеног разреда углавном имају потребе за инструкцијама.

- Идемо на инструкције, неки више, неки мање. Углавном су то математика и основе електротехнике, јер су нам то најтежи предмети и сви остали предмети се заснивају на томе. Ако не знамо то двоје, онда нам је тешко савладати остатак градива из осталих стручних предмета - казала је Дуња.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    123456 23.04.2021. 13:03
    kojih 20 minuta, prvo sto u gimnaziji I.S. kasne i na tih 20 minuta i dok upisu cas imaju vremena samo reci naslov lekcije i kraj. 10% profesora objasni lekciju, cak za izradu zadataka salju sa you tube, ma fuj. A ovamo prijetnje djeci i treniranje strogoce. Sram ih bilo ....
  • Generic placeholder image
    Sova 22.04.2021. 18:54
    Najgore je sto se pojedini profesori prilikom sastavljanja zadataka za kontrolne ponasaju kao da je sve normalno pa cak npr. profesor fizike u Gimnaziji M.S. daje zadatke sa takmicenja, samo da ukopa djecu..pa to je za inspekcije!
Повезане вијести
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 19m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 52m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 18m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 31m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 0m
    3