Djeca sve češće moraju na instrukcije

22.04.2021. 09:45
2
IZVOR: nezavisne.com

S obzirom na to da časovi u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj traju po 20 minuta, te je učenicima teže pohvatati stvari koji moraju naučiti, roditelji se sve više odlučuju da plaćaju instrukcije da bi djeca upotpunila znanje i lakše savladala gradivo.

Naime, kako kažu oni koji nude instrukcije, najtraženije su iz matematike i fizike, odnosno onih predmeta koje učenici treba najviše da vježbaju.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, ističe za "Nezavisne" da ove godine nije redovno stanje u školama, te je razumljivo da učenicima trebaju instrukcije iz nekog predmeta.

- Jasno je da se na časovima koji traju po 20 minuta ne može uraditi ono što se radilo za 45 minuta bez obzira na sve napore koje ulažu i profesori i učitelji, ali i samim učenici - kaže Damjanović.

Dodaje da osnovcima prilikom učenja pomažu i roditelji da bi dostigli neophodni nivo znanja.

- Instrukcije su nažalost davane i prije nego što je čas skraćen na 20 minuta i mislim da ih posljednjih desetak godina sve više i više - kaže Damjanović.

Sanja Marković, apsolvent na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluke, koja daje instrukcije iz matematike, kaže da je tražnja za instrukcijama povećana.

- To su naročito djeca uzrasta od trećeg razreda pa nadalje, najviše osnovna škola. Nisu savladali baš najbolje gradivo koje su imali online u prethodnom razredu pa im sad to otežava praćenje dalje nastave - kazala je Markovićeva.

Dodaje da je, s obzirom na to da čas traje 20 minuta, učenicima jako teško sve popratiti bez još nekog rada.

Instruktor matematike iz Prijedora kaže da je tražnja za instrukcijama povećana i u ovom gradu, ali da on radi samo s osnovcima i to iz matematike i fizike.

Dodaje je da čas kod njega traje sat i po i da je cijena 15 KM, te da je standardna cijena časa od 10 do 15 KM i da se svi instruktori drže tog standarda.

Roditelji, sa druge strane, ističu da je odvijanje nastave u pandemiji otežano te da ništa ne može nadoknaditi interakciju između nastavnika i učenika u učionici.

Prema mišljenju roditelja, ali i učenika, razočaravajuće je da djeca po cjelovitije znanje moraju na instrukcije.

- Moje dijete uzima instrukcije iz matematike. Učiteljica ide brže s gradivom nego što djeca uopšte usvoje prethodno. Sama se zamislim često nad zadatkom pa sam primorana potražiti pomoć 'učiteljice instruktorice' - rekla je Lidija Udovčić, majka učenice trećeg razreda osnovne škole u Banjaluci.

Dunja Vujatović, maturantkinja Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" iz Banjaluke, ističe da učenici iz njenog razreda uglavnom imaju potrebe za instrukcijama.

- Idemo na instrukcije, neki više, neki manje. Uglavnom su to matematika i osnove elektrotehnike, jer su nam to najteži predmeti i svi ostali predmeti se zasnivaju na tome. Ako ne znamo to dvoje, onda nam je teško savladati ostatak gradiva iz ostalih stručnih predmeta - kazala je Dunja.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    123456 23.04.2021. 13:03
    kojih 20 minuta, prvo sto u gimnaziji I.S. kasne i na tih 20 minuta i dok upisu cas imaju vremena samo reci naslov lekcije i kraj. 10% profesora objasni lekciju, cak za izradu zadataka salju sa you tube, ma fuj. A ovamo prijetnje djeci i treniranje strogoce. Sram ih bilo ....
  • Generic placeholder image
    Sova 22.04.2021. 18:54
    Najgore je sto se pojedini profesori prilikom sastavljanja zadataka za kontrolne ponasaju kao da je sve normalno pa cak npr. profesor fizike u Gimnaziji M.S. daje zadatke sa takmicenja, samo da ukopa djecu..pa to je za inspekcije!
Povezane vijesti
Koliko slušalice zaista oštećuju sluh? Koliko slušalice zaista oštećuju sluh?
Auto-moto društvo „Rogatica“ i MUP Srpske sproveli akciju “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“ Auto-moto društvo „Rogatica“ i MUP Srpske sproveli akciju “Vozači, škola je za nas, oprez ...
Roditelji danas više pod stresom nego u prošlosti Roditelji danas više pod stresom nego u prošlosti
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    13h 38m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    10h 10m
    0
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    15h 8m
    1
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    2h 41m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    4h 31m
    2