Дјеца због короне у изолацији дуже од родитеља

02.02.2022. 08:21
0
ИЗВОР: Srpska.info

Грађани који су вакцинисани против вируса корона из изолације излазе за седам дана, међутим њихова дјеца у кући морају остати три дана дуже, иако нису заражени.

То прописује последња одлука Института за јавно здравство РС, којом се дјеца третирају као особе које нису вакцинисане јер “у међувремену могу да развију симптоме”.

Тако имамо ситуацију да чланови истог домаћинства у различито вријеме треба да напусте изолацију.

Вакцинисани родитељи, који су били заражени короном, из куће ће моћи да изађу већ за седам дана ако им се побољшају симптоми.

Ово је и најчешћи случај са актуелном омикрон варијантом, која има блаже симптоме, па људи углавном пријављују два дана температуре након чега слиједи напредак.

Са друге стране, дјеца као контакти зараженог и када немају симптоме, у карантину требају бити пуних десет дана јер већином нису вакцинисана против ковида.

Дјеца могу изаћи раније из карантина, само уколико се тестирају. Све ове информације, родитељи сазнају међутим тек када сами назову надлежне службе.

– Морала сам звати АРИ амбуланту да се распитам јер дјеца иду у школу, нисмо знали шта требамо радити. Рекли су нам да дјецу можемо тестирати послије седам дана и ако буду негативни да могу изаћи из изолације – испричала је за Српскаинфо Бањалучанка, која је позитивна на корону и којој је одређена изолација једну седмицу јер је вакцинисана.

Неки Бањалучани причају и да их током изолације нико од надлежних служби није контролисао, те су сви из домаћинства изашли из изолације послије седам дана.

Из школа су позвали родитеље да дјецу не шаљу на наставу уколико добију повишену температуру, кашаљ, бол у грлу, те да се обрате у АРИ амбуланту како би доктор утврдио да ли је ријеч о ковиду или грипу.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    17h 5m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    17h 49m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    21h 54m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    21h 58m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    7h 25m
    0