Дјевојчица након операције завршила у коми, љекари јој се боре за живот (ВИДЕО)

12.11.2021. 13:35
0
ИЗВОР: faktor.ba

Двоипогодишња дјевојчица из Какња која је прије три дана оперисана у приватној ординацији у Сарајеву, у тешком је стању, а у животу је одржавају само апарати, тврде њени родитељи.

Шта се тог и у данима који су услиједили дешавало, родитељи су јуче испричали за портал "Какањ Инфо".

Према ријечима њене мајке Амиле Гаџун, дјевојчица је рођена са спуштеним очним капком, због чега је прије годину дана оперисана у Кантоналној болници у Зеници, а операцију је радила докторица Нина Јовановић.

- Та рана јој послије операције није зарастала. Мјесто гдје је уграђена пластика на челу се гнојило и створила се велика инфекција. Дјевојчицу смо одвели на преглед код исте докторице и она је рекла да је то потпуно инфицирано и да се то хитно мора радити – испричала је мајка.

Додала је како јој је докторица рекла да она не зна када би тачно дијете могло доћи на ред за операцију јер има доста дјеце прије ње.

- Питали смо је можемо ли то урадити у приватној клиници "Др. Халимић" (Приватна офталмолошка ординација "Проф. др. Јасмина Алајбеговић-Халимић") у којој она ради. Рекла је да може, али да то кошта 2.200 КМ и дала нам је рок до 8. новембра да одлучимо хоћемо ли ту операцију и да скупимо паре. Рекли смо да нам паре нису проблем, да ћемо их скупити уз помоћ фамилије, само да се то уради и да се спаси дјевојчици око – истакла је.

Сви налази уредни

Мајка је казала како су дјевојчици урађени сви налази прије операције, од крвне слике до снимака срца и плућа, те да је све било уредно.

- Докторица нам је послала поруку и рекла да ће се операција урадити у изнајмљеној сали у стоматолошкој ординацији "Др Бејтовић". Одвели смо дјевојчицу на операцију са свим уредним налазима, на својим ногицама је ушла у салу. Спустила сам је на операциони сто, дошли су анестезиолог, докторица и још три сестре - прича мајка.

Дјевојчицу су успавали, а њима су рекли да напусте ординацију и да оду негдје док све не буде готово, додала је.

- Рекли су нам да ће нас назвати у року од сат и по да дођемо по дјевојчицу. Супруг и ја смо сједили испред у ауту и гледали смо у врата ординације. Само смо у једном тренутку видјели да људи улазе и излазе, да се нешто дешава. Мужу сам рекла да нешто није уреду са нашом дјевојчицом.

Додала је како су имали информацију да ће бити изнајмљена сала, али да нису знали да се ради о "зубарској сали".

- Хитна помоћ је дошла, видјели смо да се нешто дешава. Излетјела сам из аута и отишла тамо. Видјела сам да сви трче, да су изгубљени. Питала сам шта је, је ли ми живо дијете? Рекли су да је све у реду и да ће бити добро - прича мајка.

Она је испричала да им је докторица Јовановић рекла да је она завршила своје и да је операција била успјешна што се тиче ока, али да се у тренутку буђења дјевојчице нешто десило.

- Рекла је да ни они не знају шта је, срце је застало, кисик је изгубила. Дјевојчица је пала у кому. Ми смо увели потпуно здраво дијете, својим је ногицама ушла у салу. Имамо све налазе, радили смо јој све претраге, снимали срце и плућа, све је потпуно било здраво – истакла је.

У међувремену је дошла Хитна помоћ и родитељима су рекли да дијете мора ићи у Клинички центар Универзитета у Сарајеву (КЦУС) да ураде претраге и да виде шта се догодило.

- За Хитном смо отишли у болницу Кошево. Ушли смо унутра, а доктори су рекли да је дјевојчица довезена у критичном стању. Да је пала у тешку кому, да не знају ни како је дошло до тога јер је дјевојчица била потпуно здрава. Шећер је имала 34. Откуд њој шећер 34? У међувремену је дошла полиција и тражили су нам податке. Они су причали тамо са полицијом, а шта су причали, не знам.

Чекају позив

Према ријечима мајке, дијете су видјели дан послије.

- Сви су били уз нас, доктори и медицинске сестре (у КЦУС-у), дали су нам подршку. Рекли су нам што то радимо на приватној клиници? Кад смо кренули кући, добили смо позив да се опет вратимо у болницу Кошево. Када смо се вратили, дошао је један полицајац и рекао: "Извините што вас зовемо, немате потребе, добили смо дојаву да се повучемо". Прво нас зову да дајемо изјаву и да ће доћи тужилац, а онда нам је речено да ће полиција да се повуче. Ни данас (јуче, оп. а.) нас нико ништа не обавјештава - каже мајка те објашњава да су им у КЦУС-у понудили собу, да буду близу дјетета, али је најгоре што дјевојчица не реагира и у животу је одржавају само апарати.

Анестезију је дјетету, како су родитељи испричали, дао анестезиолог др Суад Рожајац.

- Питали смо га шта се дешава, рекао је да ни он не зна, да је само у једном тренутку срце стало и да је изгубила кисик. Два пута су је враћали у живот.

Мурис Гаџун, отац дјевојчице, испричао је како је дијете изгледало када су је видјели.

- Она је лоше, не помјера ничим, не даје никакве знакове, хладна је као лед. Срце јој ради, помоћу апарата дише. Док смо били код ње, рекли су да морају да јој снимају мозак. Одвукли су је и вратили. Доктори су нам рекли да нам неће лагати, уништене су јој све мождане ћелије, а сви знамо да се без мозга не може живјети. Она ће бити на апаратима док јој срце куца. Кад јој срце стане, искључиће апарате – казао је неутјешни отац.

Мајка је додала да не зна ко је крив за оно што се десило њеном дјетету.

- Неко ће се морати изаснити шта је у питању. Ми само чекамо позив да је нема више, а ко је крив, ја не знам – казала је мајка кроз сузе.

Из стоматолошке ординације "Др Бејтовић", гдје је  провјеравали наводе родитеља, за "Фактор" су казали да операција није обављена у њиховој сали, већ у приватној ординацијии за општу анестезију и реанимацију др Рожајца која је регистрована на истој адреси.

- Та ординација налази се у истој згради и на истом спрату, са њом дијелимо чекаоницу.

Како незванично "Фактор" сазнаје, полиција и кантонални тужилац су изузели документацију из ординације.

Видео: Какањ Инфо

Интубирана коматозна дјевојчица у КЦУС, у Педијатријску клинику, довезена је 8. новембра. У вези с овим случајем полицију је обавијестила Хитна помоћ, која је и одвезла дјевојчицу из приватне ординације у КЦУС.

У протекла два дана, а на основу информација које су долазиле и до новинара, "Фактор" је покушавао провјерити у МУП-у Кантона Сарајево овај случај.

Међутим, у полицији су упорно тврдили да немају евидентиран случај ове дјевојчице у којем су поступали њихови службеници.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 59m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 43m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 28m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 27m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 33m
    0