Дјевојке са Дауновим синдромом фудбалом побјеђују стигму

17.05.2022. 10:03
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Дјевојке из Даун синдром центра одиграће у четвртак фудбалску утакмицу са докторицама са Универзитетског клиничког центра и то како би се избориле против дискриминације над особама са Дауновим синдромом и женама.

Према ријечима Зорана Јелића, директора Даун синдром центра, ово је антистигматска утакмица под називом Фудбалом против стигме", на којој желе да покажу да дјевојке са Дауновим синдромом могу играти фудбал раме уз раме са хероинама које су се претходне двије године бориле против вируса корона.

- Наше дјевојке ће играти фудбал са докторицама са УКЦ-а, а ово је утакмица на којој ћемо се изборити против дискриминације особа са Дауновим синдромом и жена уопште - рекао је Јелић.

Том приликом ће представити и нову школу спорта коју покрећу.

Спорт је најчешћи вид рехабилитације када је ријеч о особама са потешкоћама у развоју, а поред школе фудбала, почиње са радом школа атлетике.

- Атлетика је индивидуални спорт, али је то у ствари тимски рад и она ојачава самопоуздање особа са Дауновим синдромом, што је веома важно да се настави - рекао је Јелић.

Додаје да ће у октобру организовати први међународни атлетски митинг особа са Дауновим синдромом, на којем ће учествовати особе из Чешке, Хрватске, Србије и наши другари из Републике Српске, и то у периоду од 4. до 10. октобра.

Истиче да је школа атлетике под покровитељством амбасадора особа са Дауновим синдром др Владе Ђајића, а да су је организовали заједно са Факултетом физичке културе и спорта.

Аутор: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО) Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ ...
Горан Ковачевић из Фоче руши све предрасуде (ВИДЕО) Горан Ковачевић из Фоче руши све предрасуде (ВИДЕО)
Вук ће бити четврта особа са Дауновим синдромом у Европи са дипломом факултета Вук ће бити четврта особа са Дауновим синдромом у Европи са дипломом факултета
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    7h 12m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    6h 10m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    10h 3m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    11h 20m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    6h 24m
    0