Djevojke sa Daunovim sindromom fudbalom pobjeđuju stigmu

17.05.2022. 10:03
0
IZVOR: nezavisne.com

Djevojke iz Daun sindrom centra odigraće u četvrtak fudbalsku utakmicu sa doktoricama sa Univerzitetskog kliničkog centra i to kako bi se izborile protiv diskriminacije nad osobama sa Daunovim sindromom i ženama.

Prema riječima Zorana Jelića, direktora Daun sindrom centra, ovo je antistigmatska utakmica pod nazivom Fudbalom protiv stigme", na kojoj žele da pokažu da djevojke sa Daunovim sindromom mogu igrati fudbal rame uz rame sa heroinama koje su se prethodne dvije godine borile protiv virusa korona.

- Naše djevojke će igrati fudbal sa doktoricama sa UKC-a, a ovo je utakmica na kojoj ćemo se izboriti protiv diskriminacije osoba sa Daunovim sindromom i žena uopšte - rekao je Jelić.

Tom prilikom će predstaviti i novu školu sporta koju pokreću.

Sport je najčešći vid rehabilitacije kada je riječ o osobama sa poteškoćama u razvoju, a pored škole fudbala, počinje sa radom škola atletike.

- Atletika je individualni sport, ali je to u stvari timski rad i ona ojačava samopouzdanje osoba sa Daunovim sindromom, što je veoma važno da se nastavi - rekao je Jelić.

Dodaje da će u oktobru organizovati prvi međunarodni atletski miting osoba sa Daunovim sindromom, na kojem će učestvovati osobe iz Češke, Hrvatske, Srbije i naši drugari iz Republike Srpske, i to u periodu od 4. do 10. oktobra.

Ističe da je škola atletike pod pokroviteljstvom ambasadora osoba sa Daunovim sindrom dr Vlade Đajića, a da su je organizovali zajedno sa Fakultetom fizičke kulture i sporta.

Autor: Nikolina Aleksić

Komentari 0
Povezane vijesti
Čuveni plastični hirurg dr Dražan Erić gostuje i izvodi komplikovan hirurški zahvat u UKC Banjaluka (VIDEO) Čuveni plastični hirurg dr Dražan Erić gostuje i izvodi komplikovan hirurški zahvat u UKC ...
Goran Kovačević iz Foče ruši sve predrasude (VIDEO) Goran Kovačević iz Foče ruši sve predrasude (VIDEO)
Vuk će biti četvrta osoba sa Daunovim sindromom u Evropi sa diplomom fakulteta Vuk će biti četvrta osoba sa Daunovim sindromom u Evropi sa diplomom fakulteta
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    15h 12m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    18h 51m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    13h 21m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    22h 15m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    2h 2m
    0