Ђого: „Пост је трајно стање и благодат“

27.02.2023. 13:50
1
ИЗВОР: radiofoca.com

За православне вјернике данас је почео Васкршњи или Часни пост. Завршава се Васкрсом који ће се ове године прославити 16. априла

Пост је, прије свега, уздржавање од лоших мисли и дјела, праштање и молитва, пожртвовање за ближње, духовно и тјелесно прочишћење.

Протојереј ставрофор Дарко Ђого, професор на ПБФ „Свети Василије Острошки“ у Фочи истиче важност поста, као суштинске хришћанске вертикале, без које не можемо бити ни вјерници ни добри људи.

- Пост је једно од најзначајнијих средстава у православној цркви. Иако сам пост није света тајна, он је изузетно важан. На питање Христових ученика зашто нису могли да дјелују у његово име и да излијече болеснике у његово доба, он је одговорио да се то изгони само постом и молитвом, што нам говори да су  молитва и пост суштински важни - каже Ђого.

Живимо у времену изостанка елементарних људских вриједности, у хришћанској супротности, свакодневно изложени новим ударима савременог друштва, материјализму, потрошачким навикама, недостатку емпатије, хуманости, без воље да се преобразимо и радимо на себи.

Отац Дарко Ђого наглашава да је све око нас направљено и организовано да побуђује потрошњу, пожуду, да радимо само на својој спољашњости, да купујемо нешто боље него што имамо, што је супротност посту и свакој врлини.

- Данашње вријеме је нарочито склоно томе да људске жеље и људске прохтјеве у човјеку додатно распале, да оно што у нама свакако постоји у доброј мјери, доведе до свог максимума. А пост је управо супротна тенденција. Да оно што је племенито у нама доведемо до максимума, а да оно што је у нама проблематично прво сведемо на најмању могућу мјеру, па послије, ако је могуће, да се у потпуности са тим изборимо.  Пост је вријеме преиспитивања, што није карактеристично за данашњи тренутак - истиче Ђого и додаје да људи нису склони преиспитивању свога живота.

- Врло често чујемо како човјек каже да је задовољан собом, да живи по своме и да му је тако добро, имам своја правила и тд, а то није добро. Пост је наше одрицање од онога што је оптерећујуће, од тешких мисли, тешких ријечи, тешке хране, грешних мисли и пожуда и вријеме да видимо када смо се и колико удаљили од племенитости, каже Ђого.

Отац Дарко Ђого наглашава да је пост трајно стање и благодат.

- Требали бисмо размишљати и понашати се као да пост никада не престаје. Да све врхунске врлине поста унесемо у наш свакодневни живот и онда би се могло говорити да смо се као људи и хришћани преобразили на боље. То духовно и тјелесно прочишћење би морало бити непрестано присутно у нашем животу - рекао је Ђого.

Ових неколико недјеља Часног поста и припреме за празник над празницима, за Васкрсење које је суштина православне вјере, морали би поштовати и као људи, молити се, уздржавати од сваке лоше мисли и намјере. Узржавати се од свађе и ружних поступака, бити достојни православне вјере, одустати од себе и својих тјелесних потреба како би направили простор за Бога у себи.

Пише: Владимир Пантовић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Голуб 27.02.2023. 15:57
    Е, Богами нисам ништа знао о посту, док не чух од Тебе...ко је у Брозовој држави држо предику о посту?, па је народ и постио посте и славио своје Свеце...
Повезане вијести
Ђого: Не наметати негативне етикете страдалничком српском народу Ђого: Не наметати негативне етикете страдалничком српском народу
Владика Григорије објаснио шта је важно поштовати током великог Васкршњег поста Владика Григорије објаснио шта је важно поштовати током великог Васкршњег поста
Почео Васкршњи пост Почео Васкршњи пост
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 29m
    0
  • Крађа у Палама
    11h 47m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 14m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    11h 2m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 23m
    0