Годишњица погибије тинејџерке хероја Лепе Радић

11.02.2024. 10:42
10
ИЗВОР: srpskainfo.com

“Бандиткиња, објешена у Босанској Крупи, показала невиђен инат.” Овим је ријечима на данашњи дан 1943. године у званичном извјештају о егзекуцији описано вјешање заробљене 17-огодишње дјевојчице.

Пре него што су јој натакли омчу на врат, узвикнула је пркосно:

– Живјела Комунистичка партија и партизани! Бори се, народе, за своју слободу, не дај се зликовцима у руке! Мене нека убију, имаће ко да ме освети!

Слика

Тако је завршио живот најмлађе народне хериони Југославије – Лепе Радић, ученице из села Вистрица код Градишке.

Када је почео Други свјетски рат имала је само 15 година, али се придружила покрету отпора. Као и још 5 чланова њене породице, и Лепа је отишла у партизане и ступила у Други крајишки партизански одред под командом чувеноог доктора Младена Стојановића. Била је болничарка, борила се на првој линији фронта, органозовала бројне акције на Козари и Грмечу.

Када је у јануару 1943. почела четврта офанзива, организовала је евакуацију избјеглица и рањењика. Фашисти су 8. фебруара опколили збијег, а Лепа је бранила народ дословно до посљедњег метка. Кад је испуцала сву муницију, заробили су је, а она је поручила: “Убијте ме, али поштедите овај народ. Народ није крив.”

Како су забиљежили хроничари, три дана су је мучили да ода имена својих сабораца, али се дјевојчица са Козаре није сломила.

– Они ће вам сами рећи своја имена, када дођу да ме освете – поручила је млада партизанка.

Објесили су је у Босанској Крупи и све фотографисали.

Фотографије овог смакнућа нађене су 1945. у торби једног њемачког војника, погинулог у Загребу.

Послије рата изложене су у Музеју револуције у Мостару. Тамо је те фотографије видио, и на њима препознао Лепу Радић, њен рођак, који је такође био у партизанима.

Лепа Радић је 1951. проглашена Народним херојем Југославије.

Коментари 10
  • Generic placeholder image
    Čitalac 12.02.2024. 18:31
    Neka joj je vječna slava!
  • Generic placeholder image
    Што? 12.02.2024. 14:33
    Не могу да вјерујем! Пред свих сазнања, свих доказа, о највећем злу које се догодило српству од када је свијета и вијека, да се још увјек пропагира паризанштиња и комунизам.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.02.2024. 11:38
    Inače od vođa partizanske bande, komesara iz bratskih naroda... naročito su bile drage mlade srpkinje.......preko 500 takvih herojina su ostavili samo na Sutjesci, da čuvaju odstupanje prvih ljubavi iz obruča, i sve su ih pobili nacisti.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.02.2024. 11:30
    Lijepo se tu protura komunistička propaganda. Grmeč i Kozara, zahvaljujući ljekaru stojanoviću, su bili jedina veća srpska oblast zapadno od Drine, a da je uglavnom bila pod kontrolom partizanske bande i prije 44. Sasvim slučajno, to je srpska oblast sa daleko najviše srpskih žrtava i to je bio glavni izvor za Jasenovac. Jasenovac je tu bio nadohvat ruke bandi titoista ali nikada ništa nisi učinili. Što bi, kad su bili do dolaska crvenoarmejaca bili vjerni saveznici sa ustašama. Neće ometati svoje u poslu. Partizanske bande su tu samo provocirali naciste i brzo bježali, a nacisti se svetili srpskom narodu.
  • Generic placeholder image
    Што? 12.02.2024. 09:23
    Што неко не објави, (нпр Катера) како је од стране Удбе убијена сестра Блашка Веселиновића и многе друге сестре, мајке, супруге... бораца за слободу Краљевине Југославије?
    Са овом Радићком, пропагандом комунистичких комесара заведеном сељанчицом сте досадили.
  • Generic placeholder image
    Mladen 12.02.2024. 06:40
    Ne omalovazavam zrtvu ove mlade srpkinje, cak sta vise , borila se da zastiti Srpsku nejac od koljaca - vjerovatno iz neznamja uzela pusku od komunjara ne sluteci da su oni saveznici ustasa I nacista a protiv JVO. Ali Sta bode oci je I dan danas komunjarski primitivni narativ , friziran do bola - pridruzila se pokretu otpora, organizovala prihvat ranjenika, ljecila… i jos zapisane njene rjeci sa gubilista!!
    Kako nista slicno nemamo o Milunki Savic, Nadezdi Petrovic , Momcilu Gavricu …?
    Pa dokle vise komunjarstine ???
  • Generic placeholder image
    Заворањ 11.02.2024. 20:42
    Да је повикала живио Павелић не би било разлике, само што то онда није знала. С једне стране имали смо краља који се није разликовао од комунистичког водства које је преузли власт а она то није знала, али и поред незнања направила је огромну грешку јер се борила против србске државе у корист заједничке, за све сем Срба, само као прелазно рјешење.
  • Generic placeholder image
    Hari 11.02.2024. 14:49
    Današnje vrijeme pokazuje da je ova mlada djevojka uzaludno dala život da bi odbranila najvećeg sina u Hrvata- maršala Tita. Drvar prije ovog građanskog rata u BiH skoro 100 procentno bio naseljen Srbima, koji su sad manjina u svom gradu. Hrvati vladaju tim gradom prave i katoličku crkvu koja nikad nije postojala jer Hrvati tu nisu ni živjeli pa nije bilo potrebe da je imaju. Njeno žrtvovanje i ostali Srba partizana bilo je uzaludno, jer u tom gradu Srba skoro da i nema.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 11.02.2024. 13:00
    Junačka Njemačka vojska i njihove sluge hrvati i muslimani.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 11.02.2020. 15:55
    Junački nema šta,objedini djevojky pa skoro dijete
Повезане вијести
Годишњица највећег покољ над Србима Годишњица највећег покољ над Србима
Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића
Српски и руски народ дали велики допринос у Другом свјетском рату Српски и руски народ дали велики допринос у Другом свјетском рату
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 11m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 6m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 17m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 25m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 32m
    0