Ђорђу Грачанину прва награда за најбољу пословну идеју

30.06.2021. 15:57
0
ИЗВОР: СРНА

Ђорђе Грачанин је за производњу малче освојио прву награду за најбољу пословну идеју у оквиру пројекта "Акцелератор", у организацији Развојне агенције Републике Српске. Друго мјесто припало је Ивани Вукмановић за производњу дјечије одјеће, треће Данијели Чворо за производњу хумуса, а четврто Марку Радовићу за пословну идеју сеоски туризам.

Пето мјесто освојио је Немања Клачар за пословну идеју Вешерај "Топ клин".

Награде најбољим учесницима овог програма данас је у Источном Сарајеву додијелио директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић.

Ђукић је рекао новинарима да је Агенција спроводила пројекат "Акцелератор" под покровитељством и финансијску помоћ ЕУ, те да су га корисници препознали као веома користан пројекат за иновативне почетнике у послу.

- Кроз овај пројекат ми смо организовали девет модула обука за полазнике, који су се пријавили у Источном Сарајеву, а до самог краја са својим пословним плановима, од 29 пријављених, остало је 13 учесника -  изјавио је Ђукић.

Он је нагласио да су учесници имали менторску подршку како да направе што квалитетнији пословни план и како да га реализују.

Ђукић је навео да је предвиђено пет награда, од којих је највреднија 5.000 КМ, слиједе 3.000, 2.000 и 1.000 КМ, а Економски факултет на Палама обезбиједио је пружање рачуноводствених услуга за петог награђеног учесника.

Развојна агенција Републике Српске овај пројекат у Источном Сарајеву спроводи другу годину заредом, у партнерству са градом Источно Сарајево и општинама у његовом саставу и Економским факултетом на Палама.

Један дио пројекта финансира Развојна агенција Републике Српске, а други град Источно Сарајево, односно општине које га чине.

Шеф Кабинета градоначелника Источног Сарајева Огњен Сладоје, који је учествовао у раду комисије за избор најбоље идеје, рекао је новинарима да није било лако изабрати најбоље међу 13 одличних идеја.

- Било је јако тешко изабрати најбоље. Комисија је морала да се држи прописа, што подразумијева да је идеја иновативна, одржива, изводљива, да је бизнис-план добро написан, да је добра презентација пословне идеје, као и општи утисак који је комисија могла да стекне кроз двомјесечно дружење са учесницима - изјавио је Сладоје.

Првонаграђена пословна идеја Ђорђа Грачанина је производња малче, природног ресурса који се добија прерадом дрвета, првенствено коре четинара, грана и отпада из фабрика које се баве дрвном индустријом.

- Малча има вишенамјенску функцију, користи се у пољопривреди као изолатор за биљке јер формира оптималну температуру током читаве године, користи се у пејзажној архитектури, њом се застиру трим-стазе и стазе за шетњу јер се добија здрава и еластична подлога која позитивно утиче на зглобове, а могу се украшавати градски тргови, паркови, те кућни ентеријери, излози, штандови - објаснио је Грачанин.

Грачанин је рекао да у Сарајевско-романијској регији има заинтересованих за његов производ, а прије свега Туристичка организација "Јахорина".

Коментари 0
Повезане вијести
Најбоља пословна идеја Бориса Тешановића Најбоља пословна идеја Бориса Тешановића
Позив за учешће у Акцелератор програму на подручју града Источно Сарајево Позив за учешће у Акцелератор програму на подручју града Источно Сарајево
Избор најбољих пословних идеја у Источном Сарајеву Избор најбољих пословних идеја у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 12m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 30m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    14h 57m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    17h 45m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 6m
    0