Đorđu Gračaninu prva nagrada za najbolju poslovnu ideju

30.06.2021. 15:57
0
IZVOR: SRNA

Đorđe Gračanin je za proizvodnju malče osvojio prvu nagradu za najbolju poslovnu ideju u okviru projekta "Akcelerator", u organizaciji Razvojne agencije Republike Srpske. Drugo mjesto pripalo je Ivani Vukmanović za proizvodnju dječije odjeće, treće Danijeli Čvoro za proizvodnju humusa, a četvrto Marku Radoviću za poslovnu ideju seoski turizam.

Peto mjesto osvojio je Nemanja Klačar za poslovnu ideju Vešeraj "Top klin".

Nagrade najboljim učesnicima ovog programa danas je u Istočnom Sarajevu dodijelio direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić.

Đukić je rekao novinarima da je Agencija sprovodila projekat "Akcelerator" pod pokroviteljstvom i finansijsku pomoć EU, te da su ga korisnici prepoznali kao veoma koristan projekat za inovativne početnike u poslu.

- Kroz ovaj projekat mi smo organizovali devet modula obuka za polaznike, koji su se prijavili u Istočnom Sarajevu, a do samog kraja sa svojim poslovnim planovima, od 29 prijavljenih, ostalo je 13 učesnika -  izjavio je Đukić.

On je naglasio da su učesnici imali mentorsku podršku kako da naprave što kvalitetniji poslovni plan i kako da ga realizuju.

Đukić je naveo da je predviđeno pet nagrada, od kojih je najvrednija 5.000 KM, slijede 3.000, 2.000 i 1.000 KM, a Ekonomski fakultet na Palama obezbijedio je pružanje računovodstvenih usluga za petog nagrađenog učesnika.

Razvojna agencija Republike Srpske ovaj projekat u Istočnom Sarajevu sprovodi drugu godinu zaredom, u partnerstvu sa gradom Istočno Sarajevo i opštinama u njegovom sastavu i Ekonomskim fakultetom na Palama.

Jedan dio projekta finansira Razvojna agencija Republike Srpske, a drugi grad Istočno Sarajevo, odnosno opštine koje ga čine.

Šef Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Sladoje, koji je učestvovao u radu komisije za izbor najbolje ideje, rekao je novinarima da nije bilo lako izabrati najbolje među 13 odličnih ideja.

- Bilo je jako teško izabrati najbolje. Komisija je morala da se drži propisa, što podrazumijeva da je ideja inovativna, održiva, izvodljiva, da je biznis-plan dobro napisan, da je dobra prezentacija poslovne ideje, kao i opšti utisak koji je komisija mogla da stekne kroz dvomjesečno druženje sa učesnicima - izjavio je Sladoje.

Prvonagrađena poslovna ideja Đorđa Gračanina je proizvodnja malče, prirodnog resursa koji se dobija preradom drveta, prvenstveno kore četinara, grana i otpada iz fabrika koje se bave drvnom industrijom.

- Malča ima višenamjensku funkciju, koristi se u poljoprivredi kao izolator za biljke jer formira optimalnu temperaturu tokom čitave godine, koristi se u pejzažnoj arhitekturi, njom se zastiru trim-staze i staze za šetnju jer se dobija zdrava i elastična podloga koja pozitivno utiče na zglobove, a mogu se ukrašavati gradski trgovi, parkovi, te kućni enterijeri, izlozi, štandovi - objasnio je Gračanin.

Gračanin je rekao da u Sarajevsko-romanijskoj regiji ima zainteresovanih za njegov proizvod, a prije svega Turistička organizacija "Jahorina".

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolja poslovna ideja Borisa Tešanovića Najbolja poslovna ideja Borisa Tešanovića
Poziv za učešće u Akcelerator programu na području grada Istočno Sarajevo Poziv za učešće u Akcelerator programu na području grada Istočno Sarajevo
Izbor najboljih poslovnih ideja u Istočnom Sarajevu Izbor najboljih poslovnih ideja u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    8h 7m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    9h 22m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    15h 13m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    13h 40m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    15h 32m
    0