Đorđu Gračaninu prva nagrada za najbolju poslovnu ideju

30.06.2021. 15:57
0
IZVOR: SRNA

Đorđe Gračanin je za proizvodnju malče osvojio prvu nagradu za najbolju poslovnu ideju u okviru projekta "Akcelerator", u organizaciji Razvojne agencije Republike Srpske. Drugo mjesto pripalo je Ivani Vukmanović za proizvodnju dječije odjeće, treće Danijeli Čvoro za proizvodnju humusa, a četvrto Marku Radoviću za poslovnu ideju seoski turizam.

Peto mjesto osvojio je Nemanja Klačar za poslovnu ideju Vešeraj "Top klin".

Nagrade najboljim učesnicima ovog programa danas je u Istočnom Sarajevu dodijelio direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić.

Đukić je rekao novinarima da je Agencija sprovodila projekat "Akcelerator" pod pokroviteljstvom i finansijsku pomoć EU, te da su ga korisnici prepoznali kao veoma koristan projekat za inovativne početnike u poslu.

- Kroz ovaj projekat mi smo organizovali devet modula obuka za polaznike, koji su se prijavili u Istočnom Sarajevu, a do samog kraja sa svojim poslovnim planovima, od 29 prijavljenih, ostalo je 13 učesnika -  izjavio je Đukić.

On je naglasio da su učesnici imali mentorsku podršku kako da naprave što kvalitetniji poslovni plan i kako da ga realizuju.

Đukić je naveo da je predviđeno pet nagrada, od kojih je najvrednija 5.000 KM, slijede 3.000, 2.000 i 1.000 KM, a Ekonomski fakultet na Palama obezbijedio je pružanje računovodstvenih usluga za petog nagrađenog učesnika.

Razvojna agencija Republike Srpske ovaj projekat u Istočnom Sarajevu sprovodi drugu godinu zaredom, u partnerstvu sa gradom Istočno Sarajevo i opštinama u njegovom sastavu i Ekonomskim fakultetom na Palama.

Jedan dio projekta finansira Razvojna agencija Republike Srpske, a drugi grad Istočno Sarajevo, odnosno opštine koje ga čine.

Šef Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Sladoje, koji je učestvovao u radu komisije za izbor najbolje ideje, rekao je novinarima da nije bilo lako izabrati najbolje među 13 odličnih ideja.

- Bilo je jako teško izabrati najbolje. Komisija je morala da se drži propisa, što podrazumijeva da je ideja inovativna, održiva, izvodljiva, da je biznis-plan dobro napisan, da je dobra prezentacija poslovne ideje, kao i opšti utisak koji je komisija mogla da stekne kroz dvomjesečno druženje sa učesnicima - izjavio je Sladoje.

Prvonagrađena poslovna ideja Đorđa Gračanina je proizvodnja malče, prirodnog resursa koji se dobija preradom drveta, prvenstveno kore četinara, grana i otpada iz fabrika koje se bave drvnom industrijom.

- Malča ima višenamjensku funkciju, koristi se u poljoprivredi kao izolator za biljke jer formira optimalnu temperaturu tokom čitave godine, koristi se u pejzažnoj arhitekturi, njom se zastiru trim-staze i staze za šetnju jer se dobija zdrava i elastična podloga koja pozitivno utiče na zglobove, a mogu se ukrašavati gradski trgovi, parkovi, te kućni enterijeri, izlozi, štandovi - objasnio je Gračanin.

Gračanin je rekao da u Sarajevsko-romanijskoj regiji ima zainteresovanih za njegov proizvod, a prije svega Turistička organizacija "Jahorina".

Komentari 0
Povezane vijesti
Izbor najboljih poslovnih ideja u Istočnom Sarajevu Izbor najboljih poslovnih ideja u Istočnom Sarajevu
U Istočnom Sarajevu info-dan o Akcelerator programu U Istočnom Sarajevu info-dan o Akcelerator programu
Sutra u Istočnom Sarajevu info-dan o Akcelerator programu Sutra u Istočnom Sarajevu info-dan o Akcelerator programu
Najčitanije
 • U pucnjavi u Istočnom Novom Sarajevu ranjena jedna osoba
  18h 42m
  4
 • Evo ko ima zakonsko pravo na subvencije za struju
  23h 41m
  3
 • Uhapšen osumnjičeni za brutalno ubistvo u Banjaluci
  21h 56m
  1
 • Istraga protiv Džake zbog dresa sa imenom Jašari?
  19h 52m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  14h 17m
  0