Додик: Шмит од сљедеће седмице неће моћи ући у Републику Српску

06.09.2023. 08:41
1
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Кристијан Шмит од идуће седмице неће моћи ући у Републику Српску.

- Размишљам да забраним улазак Шмиту, што ћу и учинити. Видјећемо како ће моћи да уђе. Више неће добијати пратњу. Кад сазнамо да је ушао, биће избачен из Републике Српске. Од идуће седмице он неће моћи ући у Републику Српску. Ето, нека проба - рекао је Додик за Федералну телевизију.

Додик је истакао да Република Српска није укинула Уставни суд БиХ, већ да је рекла да је то превара која функционише већ деценијама, гдје три стране судије и два муслимана чине већину, годинама доносе антиуставне одлуке и нико се не осврће на то.

- Јавност у Федерацији аплаудира томе и увијек је то било против Републике Српске и ми можемо да изведемо читаву генезу тога. Уз одлуке које је доноси високи представник и судије Уставног суда, тих пет, у многим ситуацијама као рецимо око Суда, Тужилаштво које нема уставну основу, а Уставни суд по дефиницији мора да суди само о усаглашености закона са Уставом, и ако не пише да нема БиХ право на правосуђе – онда она не може ни имати правосуђе - указао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска тражи да се реализује уставна одредба да се након пет година може одлучити да судије не буду странци.

Додик је навео да високи представник није представник међународне заједнице него је високи представник потписника Анекса 10 Дејтонског споразума.

- Значи, он нема капацитет међународне заједнице. Америка је извршила приватизацију што је узела ту персону и ставила је у своју улогу. То је кршење Дејтонског споразума. Лако је Америци рећи жМилорад Додик крши Дејтонж, а они су прваци свијета у томе - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Бошњаци не могу да изграде своју будућност тако што ће уз помоћ неке администрације политички елиминисати Србе и Хрвате и да ће успјешно да живе, сретни и задовољни читав живот и вијек који предстоји. "Наравно да неће", додао је он.

Додик је навео да када је са тројком направио договор о четири-пет закона појавио Шмит који је наметнуо закона.

- Многи су мислили да ћу ја сада то све одбацити. Да ћу ја затегнути. Ја сам поштовао договор. Ја сад тражим да поштују и они. Ми смо рекли да ће у септембру на дневни ред Уставни суд - рекао је Додик.

Он је истакао да нема интереса да подржи странца који каже "ово је закон", а Сарајево каже "то је у реду".

- Како мислите да је у реду? У реду је док траје према Милораду Додику. Шта ћемо послије? Можда имате договор с њим, који може да буде да тај исти неважећи високи представник дође и каже жзакон о имовиниж, па нас развласти. Мислите ли да ћемо то допустити? Пробајте - поручио је Додик.

Додик: Српска ће остати финансијски стабилна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска има најбоље макроекономске показатеље и остаће финансијски стабилна.

- Република Српска данас има највећи број запослених икада. Српска има најнижу стопу задужености и остаће финансијски стабилна кориштењем међународних и других унутрашњих финансијских механизама да осигура ту сигурност - рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да Република Српска плаћа своје обавезе и показала је да то може и 28. јуна када је исплаћена велика транша обавеза.

- Република Српска ни након тога није клекнула и остаће стабилна у погледу својих финансијских извора без обзира шта ко мислио и како мислио - рекао је Додик за ФТВ.

Он је навео да је Српска има пријатеље и да је мађарски премијер Виктор Орбан кроз два пројекта подржао Републику Српску, тако што је помогао куповину обвезница у износу од сто милиона које су помогле у стабилизацији финансија.

- Имамо пројекат који иде затим до 100 милиона. До сада смо реализовали 11 милиона за стимулацију пољопривредним произвођачима. Сада имамо још 19 милиона, а остаје 70 које смо планирали да преусмјеримо у пројекте које је Њемачка зауставила. Међутим, Њемачка не одустаје, односно њихове банке не одустају - рекао је Додик.

Хрвати трпе прегласавање - Шмит би могао да им "дође главе"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Хрвати трпе прегласавање које није у складу са Дејтонским споразумом ни са његовим духом и да би им Кристијан Шмит могао "доћи главе".

- Хрвати не бирају свог члана Предсједништва. Мајоризовани су на нивоу ФБиХ, мање на нивоу БиХ, и зато све више напуштају Федерацију и покушавају да се лоцирају на нивоу БиХ. Политички није коректно да Бошњаци бирају ко је подобан Хрват као у случају Жељка Комшића - рекао је Додик.

Хрвати су, како је навео предсједник Српске, прије доласка Кристијана Шмита тражили да се укине високи представник, па им је "он дао неке бенефите, па сад кажу овај би могао бити нешто добар".

- Свјеснији дио Хрвата види да ово што је Шмит направио је Дамоклов мач и да ће им одсјећи политичку главу. На сљедећим изборима, ако буде постојао консензус код Бошњака око формирања власти на ниво ФБиХ, Хрвати су у политичком смислу потпуно маргинализовани ако се примјени одлука којој су аплаудирали. Зато Хрватима данас треба хитна реформа, коју Бошњаци неће хтјети - рекао је Додик за Федералну телевизију.

Према његовим ријечима, имамо ситуацију у којој се ништа не рјешава, него се проблеми још више продубљују, а треба направити систем који ће бити сигуран", закључио је Додик.

Додик: Нисам спреман да будем дио колонијалних поданика

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је БиХ колонија, а да он није спреман да буде дио колонијалних поданика

Додик је рекао да је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против њега зато што неће да поштује закон странца који је наметнуо да је кажњиво не поштовати њега.

- Мислим да је ово медвјеђа услуга самој БиХ. Нико не мора да сумња да ће се пружити снажан отпор једном таквом настојању, да неизабрани странац дође и наметне закон да би штитио себе и да се то сматра реформом и напретком у БиХ, а да они који бране БиХ сматрају да је то добродошло - рекао је Додик на ФТВ.

Он је истакао да негдје постоји апсурд.

- Или сам ја апсурд, или је /Кристијан/ Шмит апсурд, или су они који бране БиХ апсурд. Ја је не нападам, ја само покушавам од ње направити успјешну договорену заједницу. И не успијевам у томе. И постављам себи питање, зашто да будем ту, ако је то неуспјешно - рекао је Додик.

Он је навео да бошњачки политичари желе да путем странаца дође до механизма подређивања Републике Српске неком централистичком моделу које заиста није могућ.

- Не кажем да није легитимно тежити томе да уредите БиХ као грађанску, али ако сматрате да је то легитимно, то не значи да је за мене прихватљиво, односно како неке друге идеје нису легитимне, федерализација, конфедерализација, консоцијација или да се, пак, мирно разиђемо - рекао је Додик.

Ако се прича о преуређењу БиХ, каже Додик, онда је све на столу и ништа није искључено.

Додик је рекао да дио мијења политичког Сарајева, који мисли да води битку за БиХ зато што води битку против њега, хоће само да га услика на оптуженичкој клупи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Момо 06.09.2023. 09:48
    Како ће ти онда доћи на славу (као што је Инцко ономад долазио)?
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    19h 35m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    19h 17m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    20h 11m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    17h 6m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    16h 8m
    0