Dodik: Šmit od sljedeće sedmice neće moći ući u Republiku Srpsku

06.09.2023. 08:41
1
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Kristijan Šmit od iduće sedmice neće moći ući u Republiku Srpsku.

- Razmišljam da zabranim ulazak Šmitu, što ću i učiniti. Vidjećemo kako će moći da uđe. Više neće dobijati pratnju. Kad saznamo da je ušao, biće izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći ući u Republiku Srpsku. Eto, neka proba - rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Dodik je istakao da Republika Srpska nije ukinula Ustavni sud BiH, već da je rekla da je to prevara koja funkcioniše već decenijama, gdje tri strane sudije i dva muslimana čine većinu, godinama donose antiustavne odluke i niko se ne osvrće na to.

- Javnost u Federaciji aplaudira tome i uvijek je to bilo protiv Republike Srpske i mi možemo da izvedemo čitavu genezu toga. Uz odluke koje je donosi visoki predstavnik i sudije Ustavnog suda, tih pet, u mnogim situacijama kao recimo oko Suda, Tužilaštvo koje nema ustavnu osnovu, a Ustavni sud po definiciji mora da sudi samo o usaglašenosti zakona sa Ustavom, i ako ne piše da nema BiH pravo na pravosuđe – onda ona ne može ni imati pravosuđe - ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska traži da se realizuje ustavna odredba da se nakon pet godina može odlučiti da sudije ne budu stranci.

Dodik je naveo da visoki predstavnik nije predstavnik međunarodne zajednice nego je visoki predstavnik potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

- Znači, on nema kapacitet međunarodne zajednice. Amerika je izvršila privatizaciju što je uzela tu personu i stavila je u svoju ulogu. To je kršenje Dejtonskog sporazuma. Lako je Americi reći žMilorad Dodik krši Dejtonž, a oni su prvaci svijeta u tome - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci ne mogu da izgrade svoju budućnost tako što će uz pomoć neke administracije politički eliminisati Srbe i Hrvate i da će uspješno da žive, sretni i zadovoljni čitav život i vijek koji predstoji. "Naravno da neće", dodao je on.

Dodik je naveo da kada je sa trojkom napravio dogovor o četiri-pet zakona pojavio Šmit koji je nametnuo zakona.

- Mnogi su mislili da ću ja sada to sve odbaciti. Da ću ja zategnuti. Ja sam poštovao dogovor. Ja sad tražim da poštuju i oni. Mi smo rekli da će u septembru na dnevni red Ustavni sud - rekao je Dodik.

On je istakao da nema interesa da podrži stranca koji kaže "ovo je zakon", a Sarajevo kaže "to je u redu".

- Kako mislite da je u redu? U redu je dok traje prema Miloradu Dodiku. Šta ćemo poslije? Možda imate dogovor s njim, koji može da bude da taj isti nevažeći visoki predstavnik dođe i kaže žzakon o imoviniž, pa nas razvlasti. Mislite li da ćemo to dopustiti? Probajte - poručio je Dodik.

Dodik: Srpska će ostati finansijski stabilna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ima najbolje makroekonomske pokazatelje i ostaće finansijski stabilna.

- Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih ikada. Srpska ima najnižu stopu zaduženosti i ostaće finansijski stabilna korištenjem međunarodnih i drugih unutrašnjih finansijskih mehanizama da osigura tu sigurnost - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da Republika Srpska plaća svoje obaveze i pokazala je da to može i 28. juna kada je isplaćena velika tranša obaveza.

- Republika Srpska ni nakon toga nije kleknula i ostaće stabilna u pogledu svojih finansijskih izvora bez obzira šta ko mislio i kako mislio - rekao je Dodik za FTV.

On je naveo da je Srpska ima prijatelje i da je mađarski premijer Viktor Orban kroz dva projekta podržao Republiku Srpsku, tako što je pomogao kupovinu obveznica u iznosu od sto miliona koje su pomogle u stabilizaciji finansija.

- Imamo projekat koji ide zatim do 100 miliona. Do sada smo realizovali 11 miliona za stimulaciju poljoprivrednim proizvođačima. Sada imamo još 19 miliona, a ostaje 70 koje smo planirali da preusmjerimo u projekte koje je Njemačka zaustavila. Međutim, Njemačka ne odustaje, odnosno njihove banke ne odustaju - rekao je Dodik.

Hrvati trpe preglasavanje - Šmit bi mogao da im "dođe glave"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Hrvati trpe preglasavanje koje nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ni sa njegovim duhom i da bi im Kristijan Šmit mogao "doći glave".

- Hrvati ne biraju svog člana Predsjedništva. Majorizovani su na nivou FBiH, manje na nivou BiH, i zato sve više napuštaju Federaciju i pokušavaju da se lociraju na nivou BiH. Politički nije korektno da Bošnjaci biraju ko je podoban Hrvat kao u slučaju Željka Komšića - rekao je Dodik.

Hrvati su, kako je naveo predsjednik Srpske, prije dolaska Kristijana Šmita tražili da se ukine visoki predstavnik, pa im je "on dao neke benefite, pa sad kažu ovaj bi mogao biti nešto dobar".

- Svjesniji dio Hrvata vidi da ovo što je Šmit napravio je Damoklov mač i da će im odsjeći političku glavu. Na sljedećim izborima, ako bude postojao konsenzus kod Bošnjaka oko formiranja vlasti na nivo FBiH, Hrvati su u političkom smislu potpuno marginalizovani ako se primjeni odluka kojoj su aplaudirali. Zato Hrvatima danas treba hitna reforma, koju Bošnjaci neće htjeti - rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Prema njegovim riječima, imamo situaciju u kojoj se ništa ne rješava, nego se problemi još više produbljuju, a treba napraviti sistem koji će biti siguran", zaključio je Dodik.

Dodik: Nisam spreman da budem dio kolonijalnih podanika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH kolonija, a da on nije spreman da bude dio kolonijalnih podanika

Dodik je rekao da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njega zato što neće da poštuje zakon stranca koji je nametnuo da je kažnjivo ne poštovati njega.

- Mislim da je ovo medvjeđa usluga samoj BiH. Niko ne mora da sumnja da će se pružiti snažan otpor jednom takvom nastojanju, da neizabrani stranac dođe i nametne zakon da bi štitio sebe i da se to smatra reformom i napretkom u BiH, a da oni koji brane BiH smatraju da je to dobrodošlo - rekao je Dodik na FTV.

On je istakao da negdje postoji apsurd.

- Ili sam ja apsurd, ili je /Kristijan/ Šmit apsurd, ili su oni koji brane BiH apsurd. Ja je ne napadam, ja samo pokušavam od nje napraviti uspješnu dogovorenu zajednicu. I ne uspijevam u tome. I postavljam sebi pitanje, zašto da budem tu, ako je to neuspješno - rekao je Dodik.

On je naveo da bošnjački političari žele da putem stranaca dođe do mehanizma podređivanja Republike Srpske nekom centralističkom modelu koje zaista nije moguć.

- Ne kažem da nije legitimno težiti tome da uredite BiH kao građansku, ali ako smatrate da je to legitimno, to ne znači da je za mene prihvatljivo, odnosno kako neke druge ideje nisu legitimne, federalizacija, konfederalizacija, konsocijacija ili da se, pak, mirno raziđemo - rekao je Dodik.

Ako se priča o preuređenju BiH, kaže Dodik, onda je sve na stolu i ništa nije isključeno.

Dodik je rekao da dio mijenja političkog Sarajeva, koji misli da vodi bitku za BiH zato što vodi bitku protiv njega, hoće samo da ga uslika na optuženičkoj klupi.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Momo 06.09.2023. 09:48
    Kako će ti onda doći na slavu (kao što je Incko onomad dolazio)?
Povezane vijesti
Srpska se zadužuje na berzi za 20 miliona KM Srpska se zadužuje na berzi za 20 miliona KM
U Srpskoj rođeno 18 beba U Srpskoj rođeno 18 beba
Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    13h 36m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    13h 53m
    3
  • U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
    8h 33m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    12h 58m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    14h 29m
    5