Додиков приједлог нови раздор власти и опозиције

30.03.2021. 10:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Власт и опозиција, очекивано, немају исто виђење приједлога Милорада Додика, лидера СНСД-а, да предсједник Републике Српске по аутоматизму треба да буде и члан Предсједништва БиХ.

Тако је опозиција у Републици Српској приједлог оцијенила нереалним, лошим и опасним, док у странкама на власти тврде да се ради о озбиљном питању које треба детаљно анализирати па тек онда доносити одлуке.

Додик је у интервјуу за "Независне новине", објављеном у викенд издању, рекао да ће током предстојећих разговора о измјенама Изборног закона БиХ предложити да из Републике Српске у једној личности треба бирати члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике и да предсједник Републике Српске по аутоматизму буде члан Предсједништва БиХ.

У СДС-у и ПДП-у као опозиционим партијама истичу да такав приједлог подразумијева измјену Устава, а не само појединачне чланове Изборног закона те да и сам Додик зна да се то не може догодити, али, како кажу, воли да води такву политику.

- То је бацање бомби у празно. Бићу ироничан, али његов приједлог можемо посматрати и као демократизацију стања јер у његовом лику и дјелу сада је више функција. Он је сада члан Предсједништва БиХ, предсједник Републике, премијер и командант Штаба за ванредне ситуације и тога вјероватно има још. Ако тако посматрамо, његов приједог о томе да предсједник РС буде и члан Предсједништва БиХ можемо посматрати као демократизацију стања - рекао је за "Независне" Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС-а.

Слично мисли и Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а, који каже да је Додиков приједлог опасна ствар јер нас води у класичне уставне промјене.

- То је потпуно погрешно и лоше. Ради се о покушају човјека који је приватизовао све институције да то формално проведе. Мислим да од тога неће бити ништа и да људи са таквим идејама улазе у задњу фазу своје политичке исфрустрираности. Он је данас нажалост све, и посланик, и министар, и предсједник, и премијер, и члан Предсједништва БиХ - рекао је Бореновић за "Независне".

С друге стране, у странкама на власти истичу да се ради о озбиљном питању које свакако захтијева озбиљне анализе прије званичног упућивања таквог приједлога.

- Не могу о томе говорити без озбиљне анализе. Треба видјети шта су добре, а шта лоше стране таквог приједлога и онда донијети одлуку - рекла је за "Независне" Споменка Стевановић, шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини РС.

И у СП-у кажу да још немају званичан став странке по том питању, али да о таквом приједлогу свакако треба расправљати и разговарати јер у њему има и добрих ствари, али и оних лоших.

- Предсједник Републике Српске је неко ко може заступати РС у Сарајеву, али лоша страна је питање гомилања функција и демократизације у једном друштву. Ради се о идеји коју треба размотрити и видјети да ли има више добрих или лоших страна - рекао је за "Независне" Далибор Стевић, шеф Клуба посланика СП-а у НС РС.

О својој идеји о обједињавању функције предсједника РС и члана Предсједништва БиХ јуче је говорио и сам Додик, који је рекао да би то могао бити званичан приједлог ако се са другим политичким партнерима постигне договор и консензус.

- Вама и вашој машти препустио бих да мало анализирате разлоге за и против, а вјерујем да бисте заједно са нама нашли разлоге да је то само позиција јачања Републике Српске - рекао је Додик, појашњавајући да би то значило да је предсједник Републике Српске надлежан за све оне који су у заједничким институцијама и могао би да направи најбољу могућу координацију између структура у Српској и на нивоу БиХ.

И Милан Тегелтија, Додиков савјетник за правна питања, истиче да пројекција изабраног предсједника РС у Предсједништво БиХ одговара и уставној позицији предсједника Српске, који по Уставу РС представља Републику Српску, па је према томе представља и у Предсједништву БиХ.

- Они који не виде колико је то добро, не виде од дрвета шуму - написао је Тегелтија на свом Твитер налогу.

Цвијановић: Додиков приједлог јачање позиције Српске

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, сматра да је циљ Додикове иницијативе да у процесу измјена Изборног закона БиХ предложи да предсједник Српске по аутоматизму буде и члан Предсједништва БиХ јачање позиције Републике и спречавање игнорантског односа.

- То је једна од варијанти којом би се могло обезбиједити да оно што се ради, прича, планира, стратешки договара и реализује на простору Републике Српске нађе мјесто преко једног саговорника из Српске на нивоу институција БиХ јер често долази до лутања у случају да имате одређену неједнакост између различитих гарнитура - рекла је Цвијановићева.

Истакла је да се и прије десетак година ова идеја појављивала као једна од опција те да се још из тог времена покушава наћи варијанта која би могла на адекватан начин обезбиједити присуство Републике Српске и републичких институција када је ријеч о улози органа које су заједничког карактера, а налазе се на нивоу БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 13m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 57m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 42m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 41m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    3h 47m
    0