Dodikov prijedlog novi razdor vlasti i opozicije

30.03.2021. 10:19
0
IZVOR: nezavisne.com

Vlast i opozicija, očekivano, nemaju isto viđenje prijedloga Milorada Dodika, lidera SNSD-a, da predsjednik Republike Srpske po automatizmu treba da bude i član Predsjedništva BiH.

Tako je opozicija u Republici Srpskoj prijedlog ocijenila nerealnim, lošim i opasnim, dok u strankama na vlasti tvrde da se radi o ozbiljnom pitanju koje treba detaljno analizirati pa tek onda donositi odluke.

Dodik je u intervjuu za "Nezavisne novine", objavljenom u vikend izdanju, rekao da će tokom predstojećih razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH predložiti da iz Republike Srpske u jednoj ličnosti treba birati člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike i da predsjednik Republike Srpske po automatizmu bude član Predsjedništva BiH.

U SDS-u i PDP-u kao opozicionim partijama ističu da takav prijedlog podrazumijeva izmjenu Ustava, a ne samo pojedinačne članove Izbornog zakona te da i sam Dodik zna da se to ne može dogoditi, ali, kako kažu, voli da vodi takvu politiku.

- To je bacanje bombi u prazno. Biću ironičan, ali njegov prijedlog možemo posmatrati i kao demokratizaciju stanja jer u njegovom liku i djelu sada je više funkcija. On je sada član Predsjedništva BiH, predsjednik Republike, premijer i komandant Štaba za vanredne situacije i toga vjerovatno ima još. Ako tako posmatramo, njegov prijedog o tome da predsjednik RS bude i član Predsjedništva BiH možemo posmatrati kao demokratizaciju stanja - rekao je za "Nezavisne" Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Slično misli i Branislav Borenović, lider PDP-a, koji kaže da je Dodikov prijedlog opasna stvar jer nas vodi u klasične ustavne promjene.

- To je potpuno pogrešno i loše. Radi se o pokušaju čovjeka koji je privatizovao sve institucije da to formalno provede. Mislim da od toga neće biti ništa i da ljudi sa takvim idejama ulaze u zadnju fazu svoje političke isfrustriranosti. On je danas nažalost sve, i poslanik, i ministar, i predsjednik, i premijer, i član Predsjedništva BiH - rekao je Borenović za "Nezavisne".

S druge strane, u strankama na vlasti ističu da se radi o ozbiljnom pitanju koje svakako zahtijeva ozbiljne analize prije zvaničnog upućivanja takvog prijedloga.

- Ne mogu o tome govoriti bez ozbiljne analize. Treba vidjeti šta su dobre, a šta loše strane takvog prijedloga i onda donijeti odluku - rekla je za "Nezavisne" Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini RS.

I u SP-u kažu da još nemaju zvaničan stav stranke po tom pitanju, ali da o takvom prijedlogu svakako treba raspravljati i razgovarati jer u njemu ima i dobrih stvari, ali i onih loših.

- Predsjednik Republike Srpske je neko ko može zastupati RS u Sarajevu, ali loša strana je pitanje gomilanja funkcija i demokratizacije u jednom društvu. Radi se o ideji koju treba razmotriti i vidjeti da li ima više dobrih ili loših strana - rekao je za "Nezavisne" Dalibor Stević, šef Kluba poslanika SP-a u NS RS.

O svojoj ideji o objedinjavanju funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH juče je govorio i sam Dodik, koji je rekao da bi to mogao biti zvaničan prijedlog ako se sa drugim političkim partnerima postigne dogovor i konsenzus.

- Vama i vašoj mašti prepustio bih da malo analizirate razloge za i protiv, a vjerujem da biste zajedno sa nama našli razloge da je to samo pozicija jačanja Republike Srpske - rekao je Dodik, pojašnjavajući da bi to značilo da je predsjednik Republike Srpske nadležan za sve one koji su u zajedničkim institucijama i mogao bi da napravi najbolju moguću koordinaciju između struktura u Srpskoj i na nivou BiH.

I Milan Tegeltija, Dodikov savjetnik za pravna pitanja, ističe da projekcija izabranog predsjednika RS u Predsjedništvo BiH odgovara i ustavnoj poziciji predsjednika Srpske, koji po Ustavu RS predstavlja Republiku Srpsku, pa je prema tome predstavlja i u Predsjedništvu BiH.

- Oni koji ne vide koliko je to dobro, ne vide od drveta šumu - napisao je Tegeltija na svom Tviter nalogu.

Cvijanović: Dodikov prijedlog jačanje pozicije Srpske

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, smatra da je cilj Dodikove inicijative da u procesu izmjena Izbornog zakona BiH predloži da predsjednik Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH jačanje pozicije Republike i sprečavanje ignorantskog odnosa.

- To je jedna od varijanti kojom bi se moglo obezbijediti da ono što se radi, priča, planira, strateški dogovara i realizuje na prostoru Republike Srpske nađe mjesto preko jednog sagovornika iz Srpske na nivou institucija BiH jer često dolazi do lutanja u slučaju da imate određenu nejednakost između različitih garnitura - rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da se i prije desetak godina ova ideja pojavljivala kao jedna od opcija te da se još iz tog vremena pokušava naći varijanta koja bi mogla na adekvatan način obezbijediti prisustvo Republike Srpske i republičkih institucija kada je riječ o ulozi organa koje su zajedničkog karaktera, a nalaze se na nivou BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Danas isplata socijalnih davanja Danas isplata socijalnih davanja
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 48m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 47m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 29m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 2m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    16h 36m
    2