Донесене измјене о борачком додатку

28.09.2023. 14:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Влада Републике Српске донијела је данас Уредбу о измјенама Уредбе о борачком додатку, према којој захтјев за остваривање права на мјесечни борачки додатак могу да поднесу борци свих категорија уколико им је рјешењем о категоризацији утврђено ангажовање у зони борбених дејстава.

Износ мјесечног борачког додатка утврђује се множењем броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава са основицом за обрачун мјесечног борачког додатка која за ову годину износи 2,20 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Право на мјесечни борачки додатак признаје се од 1. октобра, уколико је захтјев за признавање овог права поднесен у септембру.

- У погледу почетка признавање права на мјесечни борачки додатак по захтјевима који се поднесу у наредном периоду, права на мјесечна примања припадају од првог дана наредног мјесеца по подношењу захтјева - истиче се у саопштењу.

Корисници мјесечног борачког додатка који су остварили право на мјесечни борачки додатак прије доношења ове уредбе, не подносе нови захтјев за остваривање овог права, јер су га већ стекли.

Након ступања на снагу Уредбе, право на мјесечни борачки додатак могу остварити и корисници инвалидских пензија код којих је узрок инвалидности вршење војне дужности у околностима оружаних сукоба, који нису имали правни основ, односно могућност да остваре то право.

Влада Српске је донијела и одлуку о престанку важења одлуке о исплати мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске од прве до пете категорије.

- Због обезбјеђивања права на мјесечни борачки додатак, престаје исплата мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима од прве до пете категорије које је успостављено одлуком Владе Српске која престаје да важи - наведено је у саопштењу.

Исплата мјесечног новчаног примања је извршена закључно са септембром ове године, а сви борци којима је вршена исплата тог примања имају могућност да поднесу захтјев за остваривање права на мјесечни борачки додатак.

На данашњој сједници дата је сагласност на меморандум о сарадњи Владе и Борачке организације Републике Српске, а што је резултат разговора Владе и ове организације.

- Полазећи од опредјељења Владе Српске да се статус борачких категорија треба побољшати, предложено је потписивање меморандума о сарадњи између Владе и Борачке организације Српске - наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
Влада Српске мијења обрачун накнада за вријеме породиљског одсуства Влада Српске мијења обрачун накнада за вријеме породиљског одсуства
Најчитаније
 • Возач камиона из БиХ нестао у Словенији, породица моли за помоћ
  11h 16m
  0
 • Пронађен Бијељинац за којим се трагало у Словенији
  2h 30m
  0
 • Јолић: Извршене припреме за зимско одржавање саобраћајница
  10h 35m
  1
 • Укључимо се у акцију „Један слаткиш, једно дијете“
  11h 22m
  0
 • Проглашен најљепши аутомобил у 2023. години
  8h 3m
  0