Donesene izmjene o boračkom dodatku

28.09.2023. 14:06
0
IZVOR: srna.rs

Vlada Republike Srpske donijela je danas Uredbu o izmjenama Uredbe o boračkom dodatku, prema kojoj zahtjev za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak mogu da podnesu borci svih kategorija ukoliko im je rješenjem o kategorizaciji utvrđeno angažovanje u zoni borbenih dejstava.

Iznos mjesečnog boračkog dodatka utvrđuje se množenjem broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava sa osnovicom za obračun mjesečnog boračkog dodatka koja za ovu godinu iznosi 2,20 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Pravo na mjesečni borački dodatak priznaje se od 1. oktobra, ukoliko je zahtjev za priznavanje ovog prava podnesen u septembru.

- U pogledu početka priznavanje prava na mjesečni borački dodatak po zahtjevima koji se podnesu u narednom periodu, prava na mjesečna primanja pripadaju od prvog dana narednog mjeseca po podnošenju zahtjeva - ističe se u saopštenju.

Korisnici mjesečnog boračkog dodatka koji su ostvarili pravo na mjesečni borački dodatak prije donošenja ove uredbe, ne podnose novi zahtjev za ostvarivanje ovog prava, jer su ga već stekli.

Nakon stupanja na snagu Uredbe, pravo na mjesečni borački dodatak mogu ostvariti i korisnici invalidskih penzija kod kojih je uzrok invalidnosti vršenje vojne dužnosti u okolnostima oružanih sukoba, koji nisu imali pravni osnov, odnosno mogućnost da ostvare to pravo.

Vlada Srpske je donijela i odluku o prestanku važenja odluke o isplati mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije.

- Zbog obezbjeđivanja prava na mjesečni borački dodatak, prestaje isplata mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima od prve do pete kategorije koje je uspostavljeno odlukom Vlade Srpske koja prestaje da važi - navedeno je u saopštenju.

Isplata mjesečnog novčanog primanja je izvršena zaključno sa septembrom ove godine, a svi borci kojima je vršena isplata tog primanja imaju mogućnost da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost na memorandum o saradnji Vlade i Boračke organizacije Republike Srpske, a što je rezultat razgovora Vlade i ove organizacije.

- Polazeći od opredjeljenja Vlade Srpske da se status boračkih kategorija treba poboljšati, predloženo je potpisivanje memoranduma o saradnji između Vlade i Boračke organizacije Srpske - navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nema prodaje zemlje na Jahorini, na potezu Vlada Republike Srpske Nema prodaje zemlje na Jahorini, na potezu Vlada Republike Srpske
Kako je isparila skoro 1,5 milijarda KM sa eskrou računa Republike Srpske? Kako je isparila skoro 1,5 milijarda KM sa eskrou računa Republike Srpske?
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  14h 57m
  10
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  11h 48m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  16h 52m
  1
 • Krađa u drogeriji u Istočnoj Ilidži
  21h 3m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  15h 39m
  3