Древна светиња манастир Возућица и у тешка времена сабира прогнани народ

23.06.2024. 13:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом изјавио је данас у Манастиру Свете Тројице - Возућица, да ова древна немањићка светиња и у тешка времена сабира српски народ који је страдао и прогнан, али одавде одлази ојачан и охрабрен да се никада и никога не боји и да своју вјеру исповиједа.

- Древна светиња нас сабира да дођемо, да се сјетимо свих мученика и страдалника, вјерника који су живјели по овим брдима и умирали и борили се за свој идентитет и вјеру - рекао је митрополит Хризостом након Свете архијерејске литургије коју је служио заједно са свештенством поводом крсне славе манастира - Тројице или Духова.

Он је захвалио вјерницима који су у великом броју дошли и ове године да испуне завјет предака који су им оставили немањићки манастир да га чувају.

- Једнога дана, даће Бог, српски народ ће се овдје вратити и испунити ове просторе гдје је живио вијековима. Да Господ благослови све вас, да одавде одете ојачани и охрабрени, да се никада и никога не бојите, да своју вјеру исповиједате - поручио је митрополит Хризостом у обраћању вјерницима.

Слика

Фото: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је да је ово велики дан и празник.

- Црква је данас потпуна, цијела, нова, освећена, чврста. Зато је опстала поред свих страдања и искушења - нагласио је митрополит дабробосански.

Манастир Свете Тројице - Возућица, задужбина краља Драгутина Немањића, прославиo је данас крсну славу - Тројице или Духове.

Након литургије, обављена је трократна литија у порти храма и славски обред. Жељо Павловић је од Радета Панића преузео у овој години кумство за манастирску славу.

У прусуству бројних Возућана, који сваке године дођу из разних крајева из Српске, региона и свијета, прослава Духова настављена је уз дружење и славску трпезу.

Манастир Возућица потиче из 14. вијека и задужбина је краља Драгутина Немањића. Манастир је обновљен послије рата и освештан.

Возућа у општини Завидовићи велико је српско стратиште одакле је расељено 1.920 породица, односно 7.860 становника.

Масовно страдање Возућана током протеклог рата догодило се између 10. и 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, НАТО снага за брзе интервенције и одреда "Ел муџахедин".

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом на Илиндан служи на Сокоцу Митрополит Хризостом на Илиндан служи на Сокоцу
У суботу освећење темеља цркве у Козјој Луци и донаторско вече У суботу освећење темеља цркве у Козјој Луци и донаторско вече
Митрополит Хризостом обавио обред ломљења славског колача, због кише није одржана Спасовданска литија Митрополит Хризостом обавио обред ломљења славског колача, због кише није одржана Спасовда...
Најчитаније
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    10h 10m
    0
  • Драган Спасојевић: Инфраструктура је кључ развоја и перспективе Пала
    22h 59m
    10
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    6h 42m
    0
  • У Српској поскупљује брашно
    11h 40m
    1
  • На конгресу стоматолога операција уживо и предавања стручњака
    7h 49m
    0