Drevna svetinja manastir Vozućica i u teška vremena sabira prognani narod

23.06.2024. 13:30
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je danas u Manastiru Svete Trojice - Vozućica, da ova drevna nemanjićka svetinja i u teška vremena sabira srpski narod koji je stradao i prognan, ali odavde odlazi ojačan i ohrabren da se nikada i nikoga ne boji i da svoju vjeru ispovijeda.

- Drevna svetinja nas sabira da dođemo, da se sjetimo svih mučenika i stradalnika, vjernika koji su živjeli po ovim brdima i umirali i borili se za svoj identitet i vjeru - rekao je mitropolit Hrizostom nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio zajedno sa sveštenstvom povodom krsne slave manastira - Trojice ili Duhova.

On je zahvalio vjernicima koji su u velikom broju došli i ove godine da ispune zavjet predaka koji su im ostavili nemanjićki manastir da ga čuvaju.

- Jednoga dana, daće Bog, srpski narod će se ovdje vratiti i ispuniti ove prostore gdje je živio vijekovima. Da Gospod blagoslovi sve vas, da odavde odete ojačani i ohrabreni, da se nikada i nikoga ne bojite, da svoju vjeru ispovijedate - poručio je mitropolit Hrizostom u obraćanju vjernicima.

Slika

Foto: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je ovo veliki dan i praznik.

- Crkva je danas potpuna, cijela, nova, osvećena, čvrsta. Zato je opstala pored svih stradanja i iskušenja - naglasio je mitropolit dabrobosanski.

Manastir Svete Trojice - Vozućica, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića, proslavio je danas krsnu slavu - Trojice ili Duhove.

Nakon liturgije, obavljena je trokratna litija u porti hrama i slavski obred. Željo Pavlović je od Radeta Panića preuzeo u ovoj godini kumstvo za manastirsku slavu.

U prusustvu brojnih Vozućana, koji svake godine dođu iz raznih krajeva iz Srpske, regiona i svijeta, proslava Duhova nastavljena je uz druženje i slavsku trpezu.

Manastir Vozućica potiče iz 14. vijeka i zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića. Manastir je obnovljen poslije rata i osveštan.

Vozuća u opštini Zavidovići veliko je srpsko stratište odakle je raseljeno 1.920 porodica, odnosno 7.860 stanovnika.

Masovno stradanje Vozućana tokom proteklog rata dogodilo se između 10. i 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, NATO snaga za brze intervencije i odreda "El mudžahedin".

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom na Ilindan služi na Sokocu Mitropolit Hrizostom na Ilindan služi na Sokocu
U subotu osvećenje temelja crkve u Kozjoj Luci i donatorsko veče U subotu osvećenje temelja crkve u Kozjoj Luci i donatorsko veče
Mitropolit Hrizostom obavio obred lomljenja slavskog kolača, zbog kiše nije održana Spasovdanska litija Mitropolit Hrizostom obavio obred lomljenja slavskog kolača, zbog kiše nije održana Spasovda...
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    10h 14m
    0
  • Dragan Spasojević: Infrastruktura je ključ razvoja i perspektive Pala
    23h 3m
    10
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    6h 46m
    0
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    11h 44m
    1
  • Na kongresu stomatologa operacija uživo i predavanja stručnjaka
    7h 53m
    0