Дробњак: Допринијети духовном и социјалном развоју младих

14.01.2021. 16:56
0
ИЗВОР: СРНА

Руководилац Православног центра за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" протонамјесник Младен Дробњак истакао је да је прошла година, због појаве вируса корона, била специфична и изазовна за рад Центра, који је осмишљен тако да свим активностима допринесе духовном, културном и социјалном развоју дјеце и младих.

Дробњак је напоменуо да многе активности нису реализоване, али су уз поштовање епидемиолошких мјера наставили школе иконописа и црквене музике, рад са волонтерима, а са радом је почела и школа руског језика.

- Дјечији хор броји око 20 чланова, у школи руског језика је тренутно 10 основаца, док у школи иконописа имамо око 60 константних чланова различитог узраста. Клуб волонтера окупља око 30 средњошколаца и студената -  изјавио је Дробњак за Срну.

Он је напоменуо да све активности воде едуковани и стручни људи, што показују и резултати рада Православног центра за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски", који дјелује од 2016. године са благословом Његовог високопреосвештенства митрополита Хризостома.

- Од реализованих активности желим да издвојим изложбу радова полазника школе иконописа поводом јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ коју смо организовали почетком прошле године под називом `Првојерарси - 800 година Српске православне цркве`, а који представљају репродукције портрета, икона и фресака архиепископа, патријараха и митрополита који су обиљежили историју наше помјесне цркве -  подсјетио је Дробњак.

Дробњак је истакао да су изненађени ентузијазмом младих, који желе да кроз волонтерски рад дају лични допринос заједници.

- У периоду када је, због епидемиолошких мјера, било забрањено кретање старим лицима, организовали смо акцију да им помогнемо у вези са куповином намирница, лијекова и плаћања рачуна, којој су се наши волонтери радо одазвали -  навео је Дробњак.

Он је подсјетио да су и прије епидемије организовали посјете старачком дому и болници у Источном Сарајеву, као и прикупљање пакета помоћи за дјецу на Косову и Метохији, те су учествовали у различитим еколошким акцијама.

Дробњак је рекао да се Православни центар финансира искључиво донацијама, а такође аплицирају на конкурсе за пројектне активности.

Он је изразио велику захвалност општини Источно Ново Сарајево, која им је додијелила просторије за рад и која финансијски помаже Центар.

Према Дробњаковим ријечима, захвалност дугују и Министарству цивилних послова у Савјету министара, Министарству културе и информисања Србије, те Републичком секретаријату за вјере Владе Српске, који су им помогли у раду.

Дробњак је истакао да су имали прилику да кроз различите међурелигијске пројекте укључе велики број младих, с циљем да код њих пробуде свијест о толеранцији и прихватању другог и другачијег.

- Организоване су радионице, студијска путовања, као и кампови и мислим да смо својим ангажманом успјели да дамо добар допринос на изградњи помирења - сматра Дробњак.

Он је напоменуо да је порука у овим празничним данима свима да отворе своја срца, да пусте да радост и мир Богомладенца Христа изгна из њих сву тегобу, тугу и страх и испуни љубављу, те да као бољи људи уђу у нову годину.

Коментари 0
Повезане вијести
Сваког понедјељка аудиција за пријем нових чланова дјечијег хора Сваког понедјељка аудиција за пријем нових чланова дјечијег хора
Циклус предавања о сусрету Бога и савременог човјека Циклус предавања о сусрету Бога и савременог човјека
Бесплатан курс руског језика за дјецу од 9 до 14 година Бесплатан курс руског језика за дјецу од 9 до 14 година
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 33m
    4
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    21h 5m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 43m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 15m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 48m
    0