Душан Шеховац: Има ли у војној акцији Добровољачка погинулих/убијених припадника бошњачких снага?

08.05.2019. 12:23
0
ИЗВОР: Катера

Обиљежана годишњица Добровољачке!

Један догађај-Више тумачења!

Различита су тумачења о броју убијених припадника ЈНА! Неко каже шест, неко каже седам!

Ја не знам, а знате ли ви, колико је убијено/погинуло припадника бошњачких снага током војне операције Добровољачка, 3. маја 1992. године?

Полемика о бројкама  убијених и данас је актуелна, а већ је прошло двадесетседам година од догађаја.

Годинама, српски медији, преносе изјаве српских званичника, који кажу да је „злочин у Добровољачкој улици, где су првих дана маја 1992. мучки убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено“ Они, колико сам ја разумио њихове изјаве,  мисле и на 2. и на 3. мај, и оба ова ратна догађаја назвају једним појмом Добровољачка.

Јавно мнење у Сарајеву не прихвата повезивање 2. и 3. маја и збрајање жртава, и мисли да је то покушај фалсификовања историје. Инсистирају да се одвојено приказују жртве из та два ратна догађаја (овом приликом нећу разматрати шта су ти догађаји стварно били, како их стране виде и именују).

Овом приликом анализирао бих овај догађаја са аспекта жртава, и питам се колико је стварно  лица (војника и цивилних лица) убијено у Добровољачкој на обје стране које су учестовале у ратном сукобу?

Припадници Зелених беретки и других борачких удружења као и претходних година окупили су 3. маја 2019. године, код моста Дрвеније гдје су положили цвијеће   и одали почаст страдалима у бившој Добровољачкој улици 3. маја 1992. године, јављају сарајевски медији.

Занимљиво да су учесници скупа осудили различита тумачења у вези са бројем погинулих припадника ЈНА, тако је Џевад Топић , ратни командант батаљона војне полиције изјавио за БХТ1: „Кад је Кукањац реко тачно именом и презименом ко је погинуо овдје у Добровољачкој и то је права истина и то не може нико да побије!“

Вахид Алић, предсједник Удружења „Зелене беретке“ Опћине Стари Град, казао је за ТВСА: „Ми желимо да кажемо праву истину. А истина да је 3. маја страдало 6 припадника ЈНА, док сви остали који се помињу страдали су у жестоком нападу на Сарајеву (2. маја 1992. године) и њене главне циљеве Предсједништво, Пошту и све остале објекте. И управо се то приписује Добровољачкој која неме везе са тим жртвама.“

„Пошто се много манипулисало, лагало, измишљало о томе колико је (лица) страдало у тој Добровољачкој улици (3.маја 1992. године), вријеме је да се једном каже тачка, а то само могу ја…Значи шест особа је страдало…!“ јавно у камеру је рекао генарал ЈНА Милутин Кукањац.

Аљазера Балкан, у тексту : http://balkans.aljazeera.net/vijesti/obiljezavanje-dobrovoljacke-bio-je-treci-maj-1992-godine, тврди да „Истрагом је, по наводима Тужилаштва БиХ, утврђено да је током напада убијено седам и рањено 14 особа након што су онеспособљене за борбу.“ Не кажу ко је кога напао али на другом мјесту у тексту говоре ко је нападач: „У окршају бранитеља Сарајева и припадника бивше ЈНА у тадашњој Добровољачкој, према подацима Тужилаштва БиХ, страдало је седам, а рањено 14 особа.“ Наравно, не наводе та имена, али се подразумјева да су то војници и цивилна лица на служби у ЈНА!

Данас смо видјели и чули изјаве Џевада Топића, ратног команданта батаљона војне полиције и Вахида Алића, предсједника Удружења „Зелене беретке“ Опћине Стари Град,( који се куну и обавезују да ће трагати и борити се за истину и против српских лажи, ) и који су прихватили истину о српским жртвама (6) коју је изнио генерал Милутин Кукањац.

А 3. маја 2019. године, исто као и претходних година, на згради код моста Дрвенија, гдје се налази спомен обиљежје погинулим, представници бошњачких борачких удружења положили су цвијеће и одали почаст страдалима у бившој Добровољачкој, улици 3. маја 1992. године, јављају сарајевски медији.

Пратим на лицу мјеста, и путем медија дуго година дешавања испред спомен обиљежја код моста Дрвенија , поводом обиљежавања војне акције Добровољачка, и ево данас смо чули истину о шест убијених војника и цивила ЈНА, али ни данас а ни раније нисмо чули истину колико је бошњачких војника или цивила погинуло/убијено током те исте акције.

Ако погледате датуме страдања бораца  на плочама код моста Дрвенија, испред којих се полаже цвијеће 3. маја сваке године, видјет ће те да ниједан шехид, борац, чије се спомен плоче ту налазе,  није погинуо 3. маја 1992. године. Погинули/убијени су неког другог датума!

Ова чињеница изазива три питања. Прво: Зашто нема овдје код моста Дрвенија спомен плоча шехидима који су погинули или убијени 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици?; Друго: Колико је бошњачких бораца погинуло у акцији Добровољачка?; Треће: Гдје се налазе спомен плоче шехида, бораца који су погинули или убијени 3. маја у Добровољачкој улици и зашто се на том мјесту не полаже цвијеће и одаје почаст погинулим/убијеним шехидима?

Кад ће се појавити Бошњак који ће изјавити: „Пошто се много манипулисало, лагало, измишљало о томе колико је лица, припадника бошњачких снага страдало у Добровољачкој улици, 3.маја 1992. године, вријеме је да се једном каже тачка, а то могу ја.“

Било би добро и корисно за све нас да тај Бошњак у изјави наведе имена погинулих припадника бошњачких снага које су учествовале у овој војној операцији, И да закључи са прецизном изјавом колико је погинуло припадника бошњачких снага у војној акцији Добровољачка која се одиграла 3. маја 1992. године.

Аутор: Душан Шеховац

Коментари 0
Повезане вијести
Сарајевске пропагандне манипулације са убијеном дјецом на територији бившег Града Сарајева Сарајевске пропагандне манипулације са убијеном дјецом на територији бившег Града Сарајева
Наоружани Срби Сарајева, старосједиоци су у току грађанског рата били на границама свога завичаја Наоружани Срби Сарајева, старосједиоци су у току грађанског рата били на границама свога з...
Бошњаци су 1996. године прво ексхумирали погинуле, па тек онда убијене у Сребреници Бошњаци су 1996. године прво ексхумирали погинуле, па тек онда убијене у Сребреници
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    6h 46m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 1m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    13h 52m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 19m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 11m
    0