Сарајевске пропагандне манипулације са убијеном дјецом на територији бившег Града Сарајева

14.08.2023. 22:32
0
ИЗВОР: katera.news

Или, зашто на Спомен-обиљежју убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992-1995. нема имена 9 (деветеро) убијене српске дјеце, а има у јавности неоправданих и неаргументованих оптужби од стране великобошњачке пропаганде да српска страна манипулише са овим жртвама.

У тексту „Великосрпска пропаганда: "Мог брата је убила четничка граната, они покушавају рећи да је Армија РБиХ"“, који је објављен 12.08.2023. / 10:50. на faktor.ba, https://www.faktor.ba/vijest/velikosrpska-propaganda-mog-brata-je-ubila-cetnicka-granata-oni-pokusavaju-reci-da-je-armija-rbih/207264 , великобошњачка пропагана, без икаквих аргумената, тврди да је „Најмање троје дјеце ( Марко Лукић, Дамир Додик и Мирјана Малешевић) које је војска Републике Српске убила током опсаде главног града Сарајева, у бх ентитету (Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражање несталих лица) представили као српску дјецу које је убила Армија Босне и Херцеговине,...“

У међувремену, „Sniper Alley“ истражујући изворе из Републике Српске, открива да у публикацијама посљедњих година број дјеце чија су имена злоупотријебили износи чак 11 (једанаест).

Укупно до сада 11 имена: Јосиповић Горан,Нина Михајловић, Марко Лукић, Дамир Додик, Данијел Ковачевић, Игор Малешевић, Мирјана Малешевић, Витомир Сокнић, Ивановић Небојша, Дарјан Јовановић, Сњежана/Снежана Радоња.

Слика

Фото: Душан Шеховац/ Уступљена фотографија

На Спомен-обиљежју „Убијена дјеца опкољеног Сарајева 1992-1995.“, 2009. године исписана су на седам ваљкастих постамената имена 220 (двијестотине двадесет) убијене дјеце.

Лично сам се увјерио да се на њима се налазе имена 2 (двоје) убијене дјеце са овог списка „злоупотребљених“ Марка Лукића и Мирјане Малешевић, који су у међувремену избрисани из српских публикација.

Изненадио сам се кад сам утврдио, (трагајући да ли су на постаменти имена 9 (деветеро) убијене дјеце за које тврде да су предмет српских вишеструких манипулација, како тврде бошњачки извори, а не нуде аргументе за те тврдње,) да на постаментима „Спомен-обиљежја убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992-1995“ нема имена: Јосиповић Горана, Нине Михајловић, Дамир а Додика, Данијеле Ковачевић, Игора Малешевића, Витомира Сокнића, Ивановић Небојше, Дарјана Јовановића и Сњежана/Снежана Радоња.

За мене је вишезначно, занимљиво и шокантно сазнање, истина да од 2009. године, када су  Удружење родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева а и Град Сарајево обећали да ће допуњавати на постаменту списак од 520 (петстодвадесет), нису до данас дописали ниједно ново име, а тврде да је у опкољеном Сарајеву убијено 1.601 дијете.

Не вјерујем да „Sniper Allay“ и „Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица“ и њихова монографија „Дјеца жртве рата 1991.-1995.) на које се они позивају лажу, када говоре о убијеној дјеци на територији предратног Града Сарајева, што они Републички центар...наводи у том истраживању, а не на територији опкољеног Сарајева, као говоре и пишу великобошњачки пропагандисти.

Питам се зашто Град Сарајево и Удружење Удружење родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева није уписало на постамент Спомен обиљежја убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995. имена ове 9 (деветеро) убијене дјеце, које су по њима убијени у опкољеном Сарајеву од стране Војске Републике Српске.

Чињенице, које се могу провјерити, јер сам навео изворе у овом тексту, тјерају ме да питам: Ко то стварно манипулише са дјецом убијеном током рата у Граду Сарајево?

Имајући у виду садржај тих извора и свих догађаја везаних за Спомен обиљежје убијене дјеце опкољног Сарајева 1992.1995. без икакве оправдане сумње мој одговор на то питање гласи: Великобошњачка пропаганда у Граду Сарајеву годинама се бави манипулацијама са убијеном дјецом на територији бившег, предратног Града Сарајева!

 

Аутор: Душан Шеховац

Коментари 0
Повезане вијести
Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте
Мартовски погром - Нисмо заборавили Мартовски погром - Нисмо заборавили
DEUS EX MACHINA DEUS EX MACHINA
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 52m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 7m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 58m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 25m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 0m
    0