Двије године од упокојења митрополита Амфилохија

30.10.2022. 09:40
0
ИЗВОР: srna.rs

У Саборном храму Христовог Васкрсења данас ће бити служена Света ахријерејска литургија и помен блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију поводом двије године од његовог упокојења.

Литургију ће у 9.00 часова служити Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, уз саслужење више архијереја Српске православне цркве.

Након литургије, митрополит Јоаникије служиће помен у крипти Храма, тачније у параклису посвећеном Светом Амфилохију Иконијском по којем је митрополит Амфилохије и добио монашко име.

У 19.00 часова у крипти подгоричког Храма биће одржано вече посвећено академику Матији Бећковићу, као и додјела награде "Извиискра Његошева".

Током ове свечане вечери говориће митрополит Јоаникије, те академици Јован Делић и Матија Бећковић.

Духовно-културна манифестација "Дани митрополита Амфилохија", поводом двије године од његовог упокојења, почела је у петак у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Ову манифестацију организују Митрополија црногорско-приморска и свештено братство подгоричког Саборног храма.

"Дани митрополита Амфилохија" биће завршени 1. новембра премијером филма о блаженопочившем митрополиту "Ластавице Христове", у режији руске редитељке Јулије Бочарове, који говори о многострадалној Српској цркви у Црној Гори кроз живот славног епископа - митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Митрополит Амфилохије рођен је на Божић 7. јануара 1938. године као Ристо Радовић у Барама Радовића у Доњој Морачи. Завршио је Богословију Светог Саве у Београду. На Богословском факултету Српске православне цркве у Београду дипломирао је 1962. године.

Осим теолошких наука, на Филозофском факултету у Београду студирао је класичну филологију, а постдипломске студије наставља у Берну и Риму.

Одатле прелази у Атину, у којој, за вријеме седмогодишњег боравка, осим свакодневне парохијске службе, докторира, а тезу /на грчком језику/ о Светом Григорију Палами брани уз највишу оцјену.

Потом годину дана проводи на Светој Гори, а онда је позван да предаје на Руском православном институту Светог Сергија у Паризу од 1974. до 1976. године, гдје, уз осталих пет језика које је савладао, усавршава и француски језик.

Замонашио се 1967. године у Грчкој, гдје је потом 21. јула 1968. постао јеромонах.

Митрополит Амфилохије био је други по рангу међу епископима у хијерархији Српске православне цркве, одмах након патријарха српског.

Почасни докторат Института Светог Сергија у Паризу добио је у фебруару 2012. године.

Због митрополитове блискости са народом, добио је надимак Ђед или Ђедо /као заједнички дјед свим вјерујућим људима/, на који се радо одазивао.

Блаженопочивши митрополит Амфилохије преминуо је 30. октобра 2020. године, уочи празника Светог Петра Цетињског. Његови земни остаци сахрањени су 1. новембра у крипти Саборног храма у Подгорици.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 11m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 6m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 54m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 0m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 28m
    0