Џерузалем пост изразио жаљење због објављивања текста о Јасеновцу

23.08.2021. 13:55
0
ИЗВОР: СРНА

Израелски лист "Џерузалем пост" изразио је дубоко жаљење због објављивања текста аутора Давида Голдмана у којем је оспораван број жртава у усташком логору Јасеновац и истакао да се ревидирање историје не смије дозволити.

-Због будућих генерација, као и ради сећања на шест милиона Јевреја убијених у Холокаусту, не смијемо дозволити да се историја ревидира како би одговарала националистичким интересима. То је био проблем са оним што је Голдман покушавао да уради- објављено је на сајту "Џерузалем поста".

Уредништво листа навело је да је у прошле недјеље објављеном тексту под насловом "Ово срамотно исмевање холокауста мора одмах да престане" Аустралијанац Давид Голдман исмијавао и омаловажавао хрватског историчара Иву Голдштајна, који је на то одмах одговорио у тексту под називом "Колаж лажи", објављеном на порталу "Џерузалем поста".

Лист је навео да се не може дозволити да се чињенице и истина о Холокаусту отму у корист уских политичких интереса, те да су приче о Холокаусту постале "битка наратива" које се користе у различите сврхе, будући да је све мање живих свједока тог стравичног догађаја.

Наводи се и да постоје различити ставови у вези са улогом Хрвата и Срба, као и да таква осјетљивост постоји подједнако у готово свим земљама у Европи, укључујући Русију, Украјину, Мађарску и западноевропске земље које су нацисти освојили у Другом свјетском рату.

Голдман је у свом тексту, између осталог, изнио тврдњу да је број жртава усташког концентрационог логора Јасеновац преувеличан и да их је било између 2.500 и 4.500.

Голдштајн је у одговору навео да је "шокиран тим колажом лажи, дисторзија и измишљотина" и истакао да је током прошлих деценија неколико кустоса Спомен-подручја "Јасеновац" марљиво радило на томе и да је прикупљено 83.145 имена жртава, од којих 48.217 Срба, 16.164 Рома, 13.143 Јевреја и 4.281 Хрвата. Он је навео да, према његовој оцјени, те бројеве треба повећати приближно 10 до 20 одсто, да би се дошло до приближно коначног укупног броја страдалих. 

Коментари 0
Повезане вијести
Пут којим иду најхрабрији: Од Јасеновца до Београда веслали 10 дана Пут којим иду најхрабрији: Од Јасеновца до Београда веслали 10 дана
Израелски тенкови гађали "структуре" сиријске војске Израелски тенкови гађали "структуре" сиријске војске
У знак сјећања на логораше веслали од Јасеновца до Београда (ФОТО) У знак сјећања на логораше веслали од Јасеновца до Београда (ФОТО)
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  19h 34m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  20h 9m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  14h 1m
  0
 • Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана
  16h 21m
  0
 • Опљачкана Светлана Ценић, аналитичарка има поруку за крадљивца
  9h 11m
  6