Džeruzalem post izrazio žaljenje zbog objavljivanja teksta o Jasenovcu

23.08.2021. 13:55
0
IZVOR: SRNA

Izraelski list "eruzalem post" izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Davida Goldmana u kojem je osporavan broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac i istakao da se revidiranje istorije ne smije dozvoliti.

-Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, ne smijemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi- objavljeno je na sajtu "eruzalem posta".

Uredništvo lista navelo je da je u prošle nedjelje objavljenom tekstu pod naslovom "Ovo sramotno ismevanje holokausta mora odmah da prestane" Australijanac David Goldman ismijavao i omalovažavao hrvatskog istoričara Ivu Goldštajna, koji je na to odmah odgovorio u tekstu pod nazivom "Kolaž laži", objavljenom na portalu "eruzalem posta".

List je naveo da se ne može dozvoliti da se činjenice i istina o Holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa, te da su priče o Holokaustu postale "bitka narativa" koje se koriste u različite svrhe, budući da je sve manje živih svjedoka tog stravičnog događaja.

Navodi se i da postoje različiti stavovi u vezi sa ulogom Hrvata i Srba, kao i da takva osjetljivost postoji podjednako u gotovo svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svjetskom ratu.

Goldman je u svom tekstu, između ostalog, iznio tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i da ih je bilo između 2.500 i 4.500.

Goldštajn je u odgovoru naveo da je "šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina" i istakao da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen-područja "Jasenovac" marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od kojih 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevreja i 4.281 Hrvata. On je naveo da, prema njegovoj ocjeni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, da bi se došlo do približno konačnog ukupnog broja stradalih. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Memorijalne šume kralja Petra I i kralja Aleksandra I Karađorđevića u Izraelu Memorijalne šume kralja Petra I i kralja Aleksandra I Karađorđevića u Izraelu
Prvi put u istoriji uzgojeni sintetički embrioni Prvi put u istoriji uzgojeni sintetički embrioni
Prebilovci - sinonim za genocid nad Srbima u Hrvatskoj Prebilovci - sinonim za genocid nad Srbima u Hrvatskoj
Najčitanije
 • U pucnjavi u Istočnom Novom Sarajevu ranjena jedna osoba
  18h 4m
  3
 • Evo ko ima zakonsko pravo na subvencije za struju
  23h 3m
  2
 • Uhapšen osumnjičeni za brutalno ubistvo u Banjaluci
  21h 18m
  1
 • Istraga protiv Džake zbog dresa sa imenom Jašari?
  19h 14m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  13h 39m
  0