Џудисти из Милића 10 година на спортској сцени

26.01.2021. 17:27
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Џудо клуба "Милићи" Милан Савић рекао је данас да овај клуб веома успјешно дјелује већ 10 година и остварује завидне резултате, али да због епидемиолошке ситуације нису посебно обиљежили овај значајан јубилеј.

- У овом малом спортском колективу присјетили смо се тешког почетка, када је требало обезбиједити средства за функционисање Клуба и адекватан простор у коме ће да тренирају. Данас су срећни што су успјели да стану на своје ноге - изјавио је Савић за Срну.

Савић, који је и тренер овог клуба, рекао је да је у Џудо клубу "Милићи" у протеклих 10 година тренирало око 200 чланова од три до 40 година, те да није лако набројати све медаље и успјехе Клуба.

Иза себе имају 557 освојених медаља, од којих 146 златних, 155 сребрних и 256 бронзаних. На Балканском првенству освојена је бронза, Првенству Републике Српске 18 златних медаља, 15 сребрних и 30 бронзаних. На Првенству БиХ четири злата, 13 сребрних одличја и 18 бронзаних, због чега су поносни.

- Тренутно имамо 20 јаких и упорних џудиста спремних за освајање нових медаља. Остали смо на том броју због смјене генерација - много омладине је отишло на студије, неки тражећи посао, тако да је Клуб ограничен на чланство из основне и средње школе - изјавио је Савић.

Он је додао да је у прошлој години, због епидемије вируса корона, било много проблема.

Редукована су такмичења, дошло је и до осипања чланства, мада су џудо савези Републике Српске и БиХ одржали првенства, један дио на почетку године, а други у октобру и новембру прошле године.

Без обзира на тежак период, Џудо клуб "Милићи" је у 2020. години остварио одличне резултате.

- Срђан Савић постао је троструки првак Републике Српске у три различите старосне категорије, у сениорској је освојио прву златну медаљу за Клуб у тој категорији, био је првак Српске у млађим сениорима до 23 године и првак у јуниорима - изјавио је Савић.

Балканску медаљу је 2019. године освојио Огњен Дукић, троструки првак Републике Српске био је Радован Савић, двоструки првак БиХ Веселин Васиљевић, а првак БиХ био је и Владимир Савић. Међу женама одличне џудисткиње Клуба које су оствариле запажене резултате су првак БиХ Јелена Ђокић, а неколико пута је била првак Републике Српске за жене и Тијана Сушић.

Заслужни за опстанак Клуба и медаље у протеклих 10 година су и Срђан Савић, Давор Милановић, Бојан Марковић, Милена Драгичевић, Стефан Савић, Александра Мишић, Стефан Ђокић, Игор Видовић и други.

Тренер милићких џудиста Милан Савић каже да о успјесима Клуба говоре резултати и медаље.

- Наша је обавеза да радимо боље и квалитетније. Без обзира на епидемиолошку ситуацију, уз поштовање свих мјера, тренирамо три до пет пута седмично, зависно од старосних категорија. Услови у којима радимо су релативно добри - додао је Савић.

Он је захвалио свима који су помогли опстанак и развој Клуба, а то су општина Милићи, Спортско друштво "Милићи", Компанија "Боксит", Осигуравајуће друштво "Дрина осгурање" и осталим пријатељима Клуба, а они су многобројни.

Савић је позвао све који желе да науче "њежне вјештине спорта из којег су избачени сви ударци, односно покрети и технике који могу да нашкоде такмичару и његовом здрављу", да им се придруже јер је спорт најбољи промотер једног мјеста.

Џудо, што у преводу значи "благи пут" или "њежна вјештина", јесте олимпијски спорт.

Шездесетих година прошлог вијека постао је олимпијски спорт на Олимпијади у Токију. На Олимпијске игре уврштен је 1964. године за мушкарце, а 1992. и за жене. Статистике показују да се џудом у свијету активно бави 40.000.000 људи.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ватрогасци цијелу ноћ гасили пожар у селу Вишковићи код Милића Ватрогасци цијелу ноћ гасили пожар у селу Вишковићи код Милића
Ухапшено лице због неплаћених казни за прекршаје Ухапшено лице због неплаћених казни за прекршаје
Лице са хладним оружјем угрожавало грађане у центру града Лице са хладним оружјем угрожавало грађане у центру града
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    22h 39m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    21h 52m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    4h 42m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    8m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    47m
    0