Džudisti iz Milića 10 godina na sportskoj sceni

26.01.2021. 17:27
0
IZVOR: SRNA

Predsjednik Džudo kluba "Milići" Milan Savić rekao je danas da ovaj klub veoma uspješno djeluje već 10 godina i ostvaruje zavidne rezultate, ali da zbog epidemiološke situacije nisu posebno obilježili ovaj značajan jubilej.

- U ovom malom sportskom kolektivu prisjetili smo se teškog početka, kada je trebalo obezbijediti sredstva za funkcionisanje Kluba i adekvatan prostor u kome će da treniraju. Danas su srećni što su uspjeli da stanu na svoje noge - izjavio je Savić za Srnu.

Savić, koji je i trener ovog kluba, rekao je da je u Džudo klubu "Milići" u proteklih 10 godina treniralo oko 200 članova od tri do 40 godina, te da nije lako nabrojati sve medalje i uspjehe Kluba.

Iza sebe imaju 557 osvojenih medalja, od kojih 146 zlatnih, 155 srebrnih i 256 bronzanih. Na Balkanskom prvenstvu osvojena je bronza, Prvenstvu Republike Srpske 18 zlatnih medalja, 15 srebrnih i 30 bronzanih. Na Prvenstvu BiH četiri zlata, 13 srebrnih odličja i 18 bronzanih, zbog čega su ponosni.

- Trenutno imamo 20 jakih i upornih džudista spremnih za osvajanje novih medalja. Ostali smo na tom broju zbog smjene generacija - mnogo omladine je otišlo na studije, neki tražeći posao, tako da je Klub ograničen na članstvo iz osnovne i srednje škole - izjavio je Savić.

On je dodao da je u prošloj godini, zbog epidemije virusa korona, bilo mnogo problema.

Redukovana su takmičenja, došlo je i do osipanja članstva, mada su džudo savezi Republike Srpske i BiH održali prvenstva, jedan dio na početku godine, a drugi u oktobru i novembru prošle godine.

Bez obzira na težak period, Džudo klub "Milići" je u 2020. godini ostvario odlične rezultate.

- Srđan Savić postao je trostruki prvak Republike Srpske u tri različite starosne kategorije, u seniorskoj je osvojio prvu zlatnu medalju za Klub u toj kategoriji, bio je prvak Srpske u mlađim seniorima do 23 godine i prvak u juniorima - izjavio je Savić.

Balkansku medalju je 2019. godine osvojio Ognjen Dukić, trostruki prvak Republike Srpske bio je Radovan Savić, dvostruki prvak BiH Veselin Vasiljević, a prvak BiH bio je i Vladimir Savić. Među ženama odlične džudistkinje Kluba koje su ostvarile zapažene rezultate su prvak BiH Jelena Đokić, a nekoliko puta je bila prvak Republike Srpske za žene i Tijana Sušić.

Zaslužni za opstanak Kluba i medalje u proteklih 10 godina su i Srđan Savić, Davor Milanović, Bojan Marković, Milena Dragičević, Stefan Savić, Aleksandra Mišić, Stefan Đokić, Igor Vidović i drugi.

Trener milićkih džudista Milan Savić kaže da o uspjesima Kluba govore rezultati i medalje.

- Naša je obaveza da radimo bolje i kvalitetnije. Bez obzira na epidemiološku situaciju, uz poštovanje svih mjera, treniramo tri do pet puta sedmično, zavisno od starosnih kategorija. Uslovi u kojima radimo su relativno dobri - dodao je Savić.

On je zahvalio svima koji su pomogli opstanak i razvoj Kluba, a to su opština Milići, Sportsko društvo "Milići", Kompanija "Boksit", Osiguravajuće društvo "Drina osguranje" i ostalim prijateljima Kluba, a oni su mnogobrojni.

Savić je pozvao sve koji žele da nauče "nježne vještine sporta iz kojeg su izbačeni svi udarci, odnosno pokreti i tehnike koji mogu da naškode takmičaru i njegovom zdravlju", da im se pridruže jer je sport najbolji promoter jednog mjesta.

Džudo, što u prevodu znači "blagi put" ili "nježna vještina", jeste olimpijski sport.

Šezdesetih godina prošlog vijeka postao je olimpijski sport na Olimpijadi u Tokiju. Na Olimpijske igre uvršten je 1964. godine za muškarce, a 1992. i za žene. Statistike pokazuju da se džudom u svijetu aktivno bavi 40.000.000 ljudi.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Vatrogasci cijelu noć gasili požar u selu Viškovići kod Milića Vatrogasci cijelu noć gasili požar u selu Viškovići kod Milića
Uhapšeno lice zbog neplaćenih kazni za prekršaje Uhapšeno lice zbog neplaćenih kazni za prekršaje
Lice sa hladnim oružjem ugrožavalo građane u centru grada Lice sa hladnim oružjem ugrožavalo građane u centru grada
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 35m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    20h 59m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    16h 28m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    8h 5m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    7h 46m
    0