Е-цигарете стижу из Кине и Малезије

06.11.2023. 14:27
0
ИЗВОР: glassrpske.com

На тржиште БиХ током десет мјесеци ове године стигле су једнократне електронске цигарете са или без никотина вриједне више од 8,3 милиона марака, а трговци кажу да у посљедње вријеме влада помама за њима јер грађани, између осталог, сматрају да су исплативије од класичних дуванских производа.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до октобра ове године увезено је 61.789 килограма једнократних електричних цигарета са пуњењем, са никотином или без њега.

 - Током ове године на домаће тржиште стигло је једнократних електричних цигарета и пуњења са никотином у вриједности већој од 6,7 милиона марака, док је вриједност оних без никотина износила 1,6 милиона марака - кажу у УИО за “Глас”.

Додали су да је највише електричних цигарета стигло из Кине, а увожене су и из Србије, Хрватске, Чешке, Шпаније, Пољске, Италије, Грчке, па чак и Малезије.

Подаци УИО показују да је током десет мјесеци лани стигао 39.001 килограм поменуте робе у вриједности од око пет милиона марака, такође највише из Кине.

На бензинским пумпама у Српској су за “Глас” потврдили да за ову робу у посљедње вријеме влада велико интересовање.

- Потражња је велика, јер људи све више прелазе на једнократне електричне цигарете. У понуди имамо разне врсте са многобројним укусима, а за ону од 600 димова потребно је издвојити 13 КМ - казали су на једној бијељинској пумпи. Додали су да цигарета са 1.000 димова кошта од 14,50 КМ до 15 КМ, док је она од 2.000 димова 19 марака.

- Претежно их купује омладина, а највише се продају петком, када млади иду у изласке. Људима се допадају јер је укус слаткаст, а занимљиво је да на њих прелазе и неки пушачи - казала је тамошња продавачица.

Из Удружења грађана “ТоПееР” из Добоја истичу да се грађани све више одлучују за електронске цигарете из два разлога.

- Први је висока цијена класичних цигарета па се на тај начин заваравају и узимају једнократне електронске цигарете, јер могу да их користе у више наврата. Осим тога, неки покушавају на тај начин да се одвикну од дувана - рекли су у овом удружењу.

Економиста Зоран Павловић каже да је увоз једнократних електричних цигарета повећан и због чињенице да је њихово конзумирање допуштено на мјестима гдје су класичне забрањене.

- То је тренд са Запада који се прелио и на наше друштво. Грађани мисле да су можда здравије од класичних - рекао је Павловић.

Бањалучанка Ивана Ристић каже да се за куповину једнократне цигарете одлучила зато што су практичније од обичних цигарета.

- Привукао ме укус и мирис ових цигарета јер се не осјећа дувански дим. Морам признати да је утицаја имала и популарност једнократних цигарета, јер су сада модерне - казала је Ристићева.

Уређаји

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, током десет мјесеци ове године БиХ је увезла електричних уређаја за пушење у вриједности већој од 13,5 милиона марака, од чега је највише стигло из Кине.

- Од јануара до октобра прошле године вриједност увезених уређаја за пушење износила је нешто више од 11,3 милиона марака - подаци су УИО.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од егзодуса из долине Неретве Обиљежавање 32 године од егзодуса из долине Неретве
Дневница у БиХ као сатница у Европи Дневница у БиХ као сатница у Европи
Земљотрес у БиХ Земљотрес у БиХ
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  16h 20m
  1
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  12h 27m
  0
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  6h 6m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  14h 10m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  12h 15m
  16