E-cigarete stižu iz Kine i Malezije

06.11.2023. 14:27
0
IZVOR: glassrpske.com

Na tržište BiH tokom deset mjeseci ove godine stigle su jednokratne elektronske cigarete sa ili bez nikotina vrijedne više od 8,3 miliona maraka, a trgovci kažu da u posljednje vrijeme vlada pomama za njima jer građani, između ostalog, smatraju da su isplativije od klasičnih duvanskih proizvoda.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do oktobra ove godine uvezeno je 61.789 kilograma jednokratnih električnih cigareta sa punjenjem, sa nikotinom ili bez njega.

 - Tokom ove godine na domaće tržište stiglo je jednokratnih električnih cigareta i punjenja sa nikotinom u vrijednosti većoj od 6,7 miliona maraka, dok je vrijednost onih bez nikotina iznosila 1,6 miliona maraka - kažu u UIO za “Glas”.

Dodali su da je najviše električnih cigareta stiglo iz Kine, a uvožene su i iz Srbije, Hrvatske, Češke, Španije, Poljske, Italije, Grčke, pa čak i Malezije.

Podaci UIO pokazuju da je tokom deset mjeseci lani stigao 39.001 kilogram pomenute robe u vrijednosti od oko pet miliona maraka, takođe najviše iz Kine.

Na benzinskim pumpama u Srpskoj su za “Glas” potvrdili da za ovu robu u posljednje vrijeme vlada veliko interesovanje.

- Potražnja je velika, jer ljudi sve više prelaze na jednokratne električne cigarete. U ponudi imamo razne vrste sa mnogobrojnim ukusima, a za onu od 600 dimova potrebno je izdvojiti 13 KM - kazali su na jednoj bijeljinskoj pumpi. Dodali su da cigareta sa 1.000 dimova košta od 14,50 KM do 15 KM, dok je ona od 2.000 dimova 19 maraka.

- Pretežno ih kupuje omladina, a najviše se prodaju petkom, kada mladi idu u izlaske. Ljudima se dopadaju jer je ukus slatkast, a zanimljivo je da na njih prelaze i neki pušači - kazala je tamošnja prodavačica.

Iz Udruženja građana “ToPeeR” iz Doboja ističu da se građani sve više odlučuju za elektronske cigarete iz dva razloga.

- Prvi je visoka cijena klasičnih cigareta pa se na taj način zavaravaju i uzimaju jednokratne elektronske cigarete, jer mogu da ih koriste u više navrata. Osim toga, neki pokušavaju na taj način da se odviknu od duvana - rekli su u ovom udruženju.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je uvoz jednokratnih električnih cigareta povećan i zbog činjenice da je njihovo konzumiranje dopušteno na mjestima gdje su klasične zabranjene.

- To je trend sa Zapada koji se prelio i na naše društvo. Građani misle da su možda zdravije od klasičnih - rekao je Pavlović.

Banjalučanka Ivana Ristić kaže da se za kupovinu jednokratne cigarete odlučila zato što su praktičnije od običnih cigareta.

- Privukao me ukus i miris ovih cigareta jer se ne osjeća duvanski dim. Moram priznati da je uticaja imala i popularnost jednokratnih cigareta, jer su sada moderne - kazala je Ristićeva.

Uređaji

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom deset mjeseci ove godine BiH je uvezla električnih uređaja za pušenje u vrijednosti većoj od 13,5 miliona maraka, od čega je najviše stiglo iz Kine.

- Od januara do oktobra prošle godine vrijednost uvezenih uređaja za pušenje iznosila je nešto više od 11,3 miliona maraka - podaci su UIO.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    21h 56m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    23h 7m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    4h 47m
    0
  • Džiju-džicu klubu „Jahorina“ 62 medalje u Banjaluci
    7h 46m
    3
  • Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa
    10h 22m
    0