Елек: Тзв. косовски специјалци претресали санитет и малтретирали медицинске раднике

08.10.2023. 10:17
0
ИЗВОР: srna.rs

Припадници специјалне јединице тзв. косовске полиције зауставили су рано јутрос санитет Клиничко-болничког центра Косовска Митровица, избацивши медицинске раднике из возила, уз уперено оружје и пријетње да "сваки терориста може да обуче бијели мантил", изјавио је директор ове болнице Златан Елек.

Он је навео да је санитетско возило, у којем је био пацијент који се враћао из Београда, претресано у Колашину, те да су медицински радници након претреса пуштени.

- Током претреса полицајци су им тражили беџеве и говорили им да сваки терориста може да обуче бијели мантил и да се вози санитетом. Ово је још један вид притиска на моје колеге који часно и савесно раде овај посао. Принуђени смо да пацијенте транспортујемо за Београд како би остварили своја права на лечење, а овакви поступци полиције уливају страх и пацијентима и запосленима у Клиничко-болничком центру - рекао је Елек.

Елек је напоменуо да је у посљедњих четири-пет мјесеци било више од 210 заустављања, пренијели су београдски медији.

Он је навео да болница у сјеверном дијелу Косовске Митровице функционише упркос отежаном снабдијевању лијековима и кисеоником, раде се хитне хируршке интервенције и порођаји, али забрињава то што је евидентно да пријети хуманитарна катастрофа.

Елек је рекао да је ситуација веома тешка јер се КБЦ-у троше постојеће залихе, наводећи да недостају антибиотици, физиолошки раствори, санитетски материјал, а у посљедње вријеме и кисеоник.

- Апелујем на међународну заједницу и Светску здравствену организацију, на Уницеф, Унмик и Еулекс, али до сада нисам добио адекватан одговор како ћемо се даље снабдевати, односно да ли ће нам у скорој будућности бити допремљени лекови - рекао је Елек.

Он истиче да ово није нова криза за КБЦ и да је она наступила доласком на власт премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија који спречава допремање лијекова у болницу.

Елек сматра да је рјешење проблема у спровођењу Бриселског споразума који би им омогућио континуирну стабилност како би могли да лијече пацијенте без обзира на националну и вјерску, припадност, боју коже или нјихово политичко опредјељење.

- И сада у болници имамо пацијенте албанске националности које лечимо као и све остале. Остаје да се надамо да ће неко у међународној заједници да схвати ситуацију и да нам помогне - рекао је Елек и додао да се страхује од "бањалучког сценарија", односно да ће бебе остати без кисеоника.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом
Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    10h 10m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    20h 28m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    20h 34m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    20h 32m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    8h 43m
    0