Електропривреда Српске: Неће бити поскупљења струје за домаћинства

09.03.2022. 13:18
0
ИЗВОР: СРНА

Предузеће "Електропривреда Републике Српске" саопштило је да је окончана активност потписивања нових уговора о међусобним односима Матичног предузећа и свих производних предузећа у систему "Електропривреде", чиме је омогућено да не долази до промјена цијена електричне енергије за домаћинства.

Тиме је Матично предузеће обезбиједило и сопствени портфолио електричне енергије, истакнуто је у саопштењу.

Из "Електропривреде" су нагласили да је активност потписивања ових нових уговора окончана потписивањем уговора о уређењу међусобних односа о питању јединственог наступа на тржишту електричне енергије са Рудником и Термоелектраном "Гацко".

- Новим уговорима производним предузећима су обезбијеђени знатно већи приходи у односу на претходне уговоре из периода 2019-2021 - истакнуто је у саопштењу.

У саопштењу је наглашено да је систем "Електропривреде Српске" стабилан и свих пет производних предузећа је погонски спремно и раде у пуном расположивом капацитету.

Из "Електропривреде" су истакли да је, пратећи ситуацију, покренута интервентна набавка дизел-горива које ће служити као шестомјесечна залиха за електроенергетски систем да производња угља ни у једном моменту не би била доведена у питање.

У саопштењу је наведено да годишње предузеће потроши око 40 милиона КМ само на дизел гориво у два рударска копа Гацко и Угљевик.

- Због укупног раста цијена електричне енергије усљед кризе у Европи која траје годину дана, и украјинске кризе посљедњих дана, врло је важно одржати стабилност рада у термоелектранама и хидроелектранама знајући да је све теже доћи до сировина неопходних за одржавање погонске спремности, али и енергената свих врста - наведено је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Нападач из Невесиња највјероватније са ових простора Нападач из Невесиња највјероватније са ових простора
Међу више од 600 такмичара, математичар Вук Јанковић заблистао највећим сјајем Међу више од 600 такмичара, математичар Вук Јанковић заблистао највећим сјајем
Од четвртка поскупљује струја за домаћинства у ФБиХ Од четвртка поскупљује струја за домаћинства у ФБиХ
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 24m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 47m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 20m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 17m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 8m
    0