Elektroprivreda Srpske: Neće biti poskupljenja struje za domaćinstva

09.03.2022. 13:18
0
IZVOR: SRNA

Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" saopštilo je da je okončana aktivnost potpisivanja novih ugovora o međusobnim odnosima Matičnog preduzeća i svih proizvodnih preduzeća u sistemu "Elektroprivrede", čime je omogućeno da ne dolazi do promjena cijena električne energije za domaćinstva.

Time je Matično preduzeće obezbijedilo i sopstveni portfolio električne energije, istaknuto je u saopštenju.

Iz "Elektroprivrede" su naglasili da je aktivnost potpisivanja ovih novih ugovora okončana potpisivanjem ugovora o uređenju međusobnih odnosa o pitanju jedinstvenog nastupa na tržištu električne energije sa Rudnikom i Termoelektranom "Gacko".

- Novim ugovorima proizvodnim preduzećima su obezbijeđeni znatno veći prihodi u odnosu na prethodne ugovore iz perioda 2019-2021 - istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da je sistem "Elektroprivrede Srpske" stabilan i svih pet proizvodnih preduzeća je pogonski spremno i rade u punom raspoloživom kapacitetu.

Iz "Elektroprivrede" su istakli da je, prateći situaciju, pokrenuta interventna nabavka dizel-goriva koje će služiti kao šestomjesečna zaliha za elektroenergetski sistem da proizvodnja uglja ni u jednom momentu ne bi bila dovedena u pitanje.

U saopštenju je navedeno da godišnje preduzeće potroši oko 40 miliona KM samo na dizel gorivo u dva rudarska kopa Gacko i Ugljevik.

- Zbog ukupnog rasta cijena električne energije usljed krize u Evropi koja traje godinu dana, i ukrajinske krize posljednjih dana, vrlo je važno održati stabilnost rada u termoelektranama i hidroelektranama znajući da je sve teže doći do sirovina neophodnih za održavanje pogonske spremnosti, ali i energenata svih vrsta - navedeno je u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    14h 43m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    3h 56m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    3h 50m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    18h 47m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    3h 27m
    1