Епископ Фотије: Чувајте и поштујте своју историју и свете људе српског рода

21.07.2022. 20:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије позвао је данас Србе да поштују и чувају своју историју, свете људе свога рода, своју вјеру и традицију како би се сачували од рушилачког глобализма, који хоће да све обједини и обезличи.

- Ми Срби знамо свој пут и своју историју и само тако ћемо се сачувати, јер ако не будемо били свјесни својих коријена и традиције постаћемо лак материјал за оне који ће с нама управљати - рекао је владика бесједећи на празник Светог великомученика Прокопија у бијељинском насељу Дворови у храму посвећеном овом светитељу.

Владика Фотије је оцијенио да глобализам данас руши и гази све пред собом.

- Ако не будемо довољно мудри и свјесни и ми можемо постати простор манипулације и експримената са свим и свачим, зато треба слушали свете људе свога рода - истакао је епископ и додао да га радује окупљање народа у својој цркви.

Наводећи да се живи у чудном и тешком времену, владика Фотије је говорио о тексту из грчких новина о недавно отвореној цркви свих религија у Берлину.

- Свака религија која ће се ту измијешати неће личити ни на шта, него ће то бити религија антихриста која се припрема, као што се припрема и систем антихриста који ће завладати овим свијетом ако буде створена једна држава и једна влада у цијелом свијету - објаснио је владика.

Према његовим ријечима, глобализам хоће да све обједини и обезличи, да ништа не остане оно што је било.

- Зове се црква једнога, наводно једнога Бога, а сви који буду долазили молиће се по своме, хришћани као хришћани, муслимани као муслимани, јевреји као јевреји, друге религије опет по свом, чак ће моћи и атеисти ту да долазе и да се моле - рекао је владика и додао да је за њега то црква ниједнога.

Он је истакао да српском народу треба поука светих мученика и њихова заштита да иде путем вјере и спасења, светог православља.

Светој литругији присуствовао је велики број вјерника међу којима и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић, директор градског Дома здравља Данијела Ђукин, а кум славе храма био је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Литургију је пратио наступ хора Светог краља Владислава који дјелује при храму у Дворовима, под диригентском палицом Наталије Ђурић.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Браћа Костић из Сарајева корифеји српске хирургије Браћа Костић из Сарајева корифеји српске хирургије
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 44m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 49m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 32m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 38m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 46m
    0