Episkop Fotije: Čuvajte i poštujte svoju istoriju i svete ljude srpskog roda

21.07.2022. 20:59
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je danas Srbe da poštuju i čuvaju svoju istoriju, svete ljude svoga roda, svoju vjeru i tradiciju kako bi se sačuvali od rušilačkog globalizma, koji hoće da sve objedini i obezliči.

- Mi Srbi znamo svoj put i svoju istoriju i samo tako ćemo se sačuvati, jer ako ne budemo bili svjesni svojih korijena i tradicije postaćemo lak materijal za one koji će s nama upravljati - rekao je vladika besjedeći na praznik Svetog velikomučenika Prokopija u bijeljinskom naselju Dvorovi u hramu posvećenom ovom svetitelju.

Vladika Fotije je ocijenio da globalizam danas ruši i gazi sve pred sobom.

- Ako ne budemo dovoljno mudri i svjesni i mi možemo postati prostor manipulacije i eksprimenata sa svim i svačim, zato treba slušali svete ljude svoga roda - istakao je episkop i dodao da ga raduje okupljanje naroda u svojoj crkvi.

Navodeći da se živi u čudnom i teškom vremenu, vladika Fotije je govorio o tekstu iz grčkih novina o nedavno otvorenoj crkvi svih religija u Berlinu.

- Svaka religija koja će se tu izmiješati neće ličiti ni na šta, nego će to biti religija antihrista koja se priprema, kao što se priprema i sistem antihrista koji će zavladati ovim svijetom ako bude stvorena jedna država i jedna vlada u cijelom svijetu - objasnio je vladika.

Prema njegovim riječima, globalizam hoće da sve objedini i obezliči, da ništa ne ostane ono što je bilo.

- Zove se crkva jednoga, navodno jednoga Boga, a svi koji budu dolazili moliće se po svome, hrišćani kao hrišćani, muslimani kao muslimani, jevreji kao jevreji, druge religije opet po svom, čak će moći i ateisti tu da dolaze i da se mole - rekao je vladika i dodao da je za njega to crkva nijednoga.

On je istakao da srpskom narodu treba pouka svetih mučenika i njihova zaštita da ide putem vjere i spasenja, svetog pravoslavlja.

Svetoj litrugiji prisustvovao je veliki broj vjernika među kojima i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, direktor gradskog Doma zdravlja Danijela Đukin, a kum slave hrama bio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Liturgiju je pratio nastup hora Svetog kralja Vladislava koji djeluje pri hramu u Dvorovima, pod dirigentskom palicom Natalije Đurić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Željko Obradović ušao u istoriju Evrolige Željko Obradović ušao u istoriju Evrolige
Manje poznate činjenice o aprilskom ratu i herojskoj borbi avijacije Kraljevine Jugoslavije: Kamikaze na srpskom nebu Manje poznate činjenice o aprilskom ratu i herojskoj borbi avijacije Kraljevine Jugoslavije: ...
Kroz istoriju se mijenjaju i lična imena Kroz istoriju se mijenjaju i lična imena
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    16h 49m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    20h 13m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    15h 42m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    7h 19m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    7h 0m
    0