ЕУ усвојила закључке о КиМ: Неуспjех деескалације ће имати негативне посљедице

30.06.2023. 17:42
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Лидери држава чланица Европске уније усвојили су закључке у којима су осудили недавне насилне инциденте на северу КиМ и позвали на хитну деескалацију ситуације, на основу кључних елемената које је Европска унија већ назначила 3. јуна 2023. године.

У закључцима Европског савјета, у којима је Косово означено са звјездицом, наводи се да стране треба да створе услове за ванредне изборе у све четири општине на сјеверу КиМ, као и да ће неуспјех деескалације тензија имати негативне посљедице.

- Од суштинске је важности да се настави дијалог уз посредовање ЕУ који води високи представник и брза имплементација Споразума на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином - наводи се у документу.

Истовремено, Европски савјет подсјећа на Декларацију са Самита ЕУ – Западни Балкан у Солуну од 21. јуна 2003, као и накнадне декларације из Софије, Загреба, Брда Бриони и Тиране и своје претходне закључке, посебно оне од 23. до 24. јуна 2022. године и понавља своју пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ и подршку убрзању процеса приступања заснованог на заслугама и сродним реформама.

Жиофре: ЕУ спремна да предузме мере ако не дође до деескалације

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре изјавио је да је од великог значаја да се одрже нови избори на сјеверу КиМ на којима ће учествовати српско становништво и да ће, уколико не дође до деескалације ситуације, Брисел предузети одређене мјере, као и да су неке од њих већ предузете према Приштини.

Коментари 0
Повезане вијести
Отмица српских рудара у "Белаћевцу" - почетак кампање масовног злочина над Србима Отмица српских рудара у "Белаћевцу" - почетак кампање масовног злочина над Србима
Четврт вијека без српске војске на Косову и Метохији: Како Срби данас виде јун 1999. године? Четврт вијека без српске војске на Косову и Метохији: Како Срби данас виде јун 1999. године?
Централни дочек дјеце са Косова и Метохије у Братунцу 22. јуна Централни дочек дјеце са Косова и Метохије у Братунцу 22. јуна
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  9h 37m
  0
 • Хан Пијесак: Прва тракторијада окупила око 20 учесника (ВИДЕО)
  6h 6m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  22h 30m
  2
 • У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка
  8h 8m
  0
 • Кафе “Пинки” побједник турнира “Коран 2024”
  10h 20m
  0