ЕУ усвојила закључке о КиМ: Неуспjех деескалације ће имати негативне посљедице

30.06.2023. 17:42
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Лидери држава чланица Европске уније усвојили су закључке у којима су осудили недавне насилне инциденте на северу КиМ и позвали на хитну деескалацију ситуације, на основу кључних елемената које је Европска унија већ назначила 3. јуна 2023. године.

У закључцима Европског савјета, у којима је Косово означено са звјездицом, наводи се да стране треба да створе услове за ванредне изборе у све четири општине на сјеверу КиМ, као и да ће неуспјех деескалације тензија имати негативне посљедице.

- Од суштинске је важности да се настави дијалог уз посредовање ЕУ који води високи представник и брза имплементација Споразума на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином - наводи се у документу.

Истовремено, Европски савјет подсјећа на Декларацију са Самита ЕУ – Западни Балкан у Солуну од 21. јуна 2003, као и накнадне декларације из Софије, Загреба, Брда Бриони и Тиране и своје претходне закључке, посебно оне од 23. до 24. јуна 2022. године и понавља своју пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ и подршку убрзању процеса приступања заснованог на заслугама и сродним реформама.

Жиофре: ЕУ спремна да предузме мере ако не дође до деескалације

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре изјавио је да је од великог значаја да се одрже нови избори на сјеверу КиМ на којима ће учествовати српско становништво и да ће, уколико не дође до деескалације ситуације, Брисел предузети одређене мјере, као и да су неке од њих већ предузете према Приштини.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 33m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 31m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    17h 57m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 12m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 51m
    0