EU usvojila zaključke o KiM: Neuspjeh deeskalacije će imati negativne posljedice

30.06.2023. 17:42
0
IZVOR: glassrpske.com

Lideri država članica Evropske unije usvojili su zaključke u kojima su osudili nedavne nasilne incidente na severu KiM i pozvali na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naznačila 3. juna 2023. godine.

U zaključcima Evropskog savjeta, u kojima je Kosovo označeno sa zvjezdicom, navodi se da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na sjeveru KiM, kao i da će neuspjeh deeskalacije tenzija imati negativne posljedice.

- Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom - navodi se u dokumentu.

Istovremeno, Evropski savjet podsjeća na Deklaraciju sa Samita EU – Zapadni Balkan u Solunu od 21. juna 2003, kao i naknadne deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda Brioni i Tirane i svoje prethodne zaključke, posebno one od 23. do 24. juna 2022. godine i ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i podršku ubrzanju procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama i srodnim reformama.

Žiofre: EU spremna da preduzme mere ako ne dođe do deeskalacije

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je od velikog značaja da se održe novi izbori na sjeveru KiM na kojima će učestvovati srpsko stanovništvo i da će, ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije, Brisel preduzeti određene mjere, kao i da su neke od njih već preduzete prema Prištini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    2h 37m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    20h 59m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    22h 14m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    18h 7m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    21h 13m
    1