Ево колико дуго се задржавају антитијела након опоравка од короне

02.09.2020. 09:45
0
ИЗВОР: Tanjug

Ниво антитијела на корона вирус порастао је, а онда остао на истом нивоу до четири мјесеца код преко 90 одсто пацијената на Исланду излијечених од COVID-19, показала је студија објављена у часопису "Nju Ingland Džornal of Medisin".

У претходним истраживањима ниво антитијела на корона вирус знатно је опао током неколико мјесеци након изљечења од COVID-19, што је подстакло питања о дужини трајања имунитета код особа које су већ биле заражене.

Истраживање које је спровела компанија “Декод џенетикс” могло би да има значаје импликације за ризик од реинфекције и трајност вакцине, преноси Ројтерс.

Истраживачи су мјерили ниво антитијела код преко 30.000 становника Исланда, како би утврдили колико је људи у овој земљи било заражено корона вирусом и како би сазнали више о имуном статусу након оздрављења.

Резултати су показали да је око један проценат особа обухваћених истраживањем било заражено корона вирусом. У оквиру ове групе, 56 одсто је добило позитиван резултат након урађеног ПЦР теста, 14 одсто је било у карантину након изложености вирусу, али без потврде заразе, док је код преосталих 30 одсто зараза потврђена током истраживања, на основу присуства антитијела на корона вирус.

Код 91 одсто оних особа код којих је зараза корона вирусом потврђена ПЦР тестом, а којих је укупно било 1.215, ниво антитијела растао је током прва два мјесеца од успостављања дијагнозе, да би након тога остао непромјењен током скоро четири мјесеца.

Овом студијом обухваћена је хомогена популација из једне земље, тако да резултати можда не би били исти у неким другим крајевима свијета са разноликијим становништвом. Ипак, студија показује да тестови на антитијела могу да покажу праву стопу заражености. Осим тога, они би могли да буду коришћени као јефтинија алтернатива тестирању на корона вирус.

Међутим, аутори студије су напоменули да није јасно да ли антитијела штите од поновне заразе.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    23h 1m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 29m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 39m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    18h 11m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 44m
    0