Фабрика “R-S Silicon” угасила производњу, 150 радника послато кући

12.08.2020. 19:42
0
ИЗВОР: Capital

Италијанска фабрика „R-S Silicon“ у Мркоњић Граду, која производи силицијум метал, прекинула је рад и послала више од 150 радника на колективни годишњи одмор, сазнаје портал КАПИТАЛ.

Радници ће овај мјесец примити пуну плату, али сљедећи мјесец или више уколико не почне производња, коверта ће бити знатно тања.

Само мањи број радника је остао ангажован на чишћењу фабрике након гашења производње и на припреми за евентуално покретање погона када се за то стекну услови. Они са којима је разговарано истичу да је могуће да производња крене у септембру, међутим у општини кажу да је већ за идући мјесец планирано да радници иду „на чекање“ на којем ће добијати 70 одсто плате.

Према ријечима начелника Одјељења за привреду и финансије у општини Мркоњић Град Томислава Тодоровића производња је обустављена јер „R-S Silicon“ није више могао извозити робу на међународно тржиште због пандемије вируса корона.

- Оно што је нама познато јесте да радници иду на колективни годишњи одмор овај мјесец, а један мјесец ће ићи „на чекање“, гдје ће примити 70 одсто плате. То опет даје неку наду да људи неће завршити на улици, те да ће након тога опет почети радити. Фирма је произвела велике залихе, те не може да их испоручује због генералне кризе на свјетском тржишту, њихових партнера и пада потражње њихове робе - рекао је Тодоровић за портал КАПИТАЛ.

Он истиче да „Silicon“ представља стратешку фирму за општину Мркоњић Град, која запошљава преко 150 људи, који су уредно примали плате, имали плаћене порезе и доприносе.

Фабрику „R-S Silicon“ основала је италијанска компанија „Metalleghe“ 2015. године као резултат сарадње Италије и Републике Српске и сједниште јој је у селу Бјелајце, надомак Мркоњић Града.

Тада је саопштено да ће производни капацитет ове компаније бити 18 хиљада тона силиција, те да ће комплетна производња бити пласирана на тржиште ЕУ.

Иако је првих година свог пословања фабрика биљежила добит, прошлу годину завршили су у минусу од 7,7 милиона марака.

Током 2017. године, Европска комисија покренула је истрагу против БиХ због сумње да су компаније из ове земље које извозе силициј дампинг цијенама угрозиле тржиште Европске уније, објавио је тад Журнал.

Под истрагом су биле двије компаније из БиХ, БСИ Јајце и "R-S Silicon“ из Мркоњић Града. Обје компаније су дио италијанске групације "Metalleghe".

Пријаву против њих поднијеле су шпанска "Ferroatlantica" и француски "Ferropem". Они у својој пријави достављеној у новембру те године тражили да се уведу антидампинг мјере на период од 5 година.

Под истрагом су биле у периоду од 1. октобра прошле до 30. септембра 2017. године.

Међутим, те оптужбе су послије неког времена одбачене.

Становници Мркоњић Града се од покретања производње силицијума жале на загађење околине.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 14m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 21m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 3m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 41m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 13m
    0