ФБиХ: Позив на кажњавање због неношења маски, лаици да се уздрже од савјетовања

02.08.2020. 19:50
0
ИЗВОР: СРНА

Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево позвао је на кажњавање оних који не носе заштитне маске, а појединце, лаике, да се суздрже од јавног изношења ставова и савјетовања о начину узимања лијекова.

Кризни штаб подсјећа да је 17. јула у Федерацији БиХ проглашена епидемија изазвана вирусом корона, а да то подразумијева поштовање свих наредби кризних штабова и законских одредби.

Указали су да је од 26. јуна прописано обавезно кориштење заштитних маски, те да су прописане санкције ако се то не чини.

Упућен је и позив појединцима, лицима без формалног медицинског образовања, да се суздрже од јавног изношења ставова и савјетовања о начину узимању лијекова, који се иначе издају контролисано на рецепт и користе под контролом љекара или фармацеута.

Особе које су лаици, како истичу из Штаба, често опажају здравље и болест на потпуно другачији начин од здравствених стручњака, посебно љекара.

- Здравствени стручњаци најчешће имају биомедицинско разумијевање болести и здравља, што је у супротности, а понекад и у конфликту са општим лаичким објашњењима - истичу из Кризног штаба кантоналног Министарства здравства.

Кантонални Кризни штаб подсјећа на смјернице Свјетске здравствене организације да особе са симптомима носе медицинску маску, самоизолују се и затраже савјет љекара чим почну да се осјећају, чак и ако су симптоми благи.

У симптоме спадају грозница, кашаљ, замор, губитак апетита, кратак дах и бол у мишићима.

Наводе се и остали неспецифични симптоми, као што су бол у грлу, назална конгестија, главобоља, дијареја, мучнина и повраћање. Такође, пријављени су губитак осјећаја мириса и окуса прије почетка респираторних симптома, напомињу из Кризног штаба.

Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево позвао је грађане да избјегавају окупљања у затвореним просторима, велика груписања без дистанце и без употребе заштитне маске на отвореном, као и посебан опрез током годишњих одмора и путовања.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 21m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 23m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 16m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 24m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    13h 51m
    1